avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Talharie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Talharie

Buna seara,as dori si eu sa stiu ceva,acum ceva timp(3,4 luni) 2 prieteni au savarsit o infractiune de talharie,Unul avand varsta de 17 ani a lovit persoana respectiva iar celalalt in varsta de 15 i-a luat telefon,s-a petrecut intr'o seara,cel de 17 ani este la prima abatere si i-au facut dosar penal,si inca nu a primit citatie sa se prezinte la tribunal si este judecat in stare de libertate,vreau si eu sa stiu conseciintele la baiatul de 17 ani,victima si-a retras plangerea,iar bunul a fost recuperat in acea seara.Vreau sa stiu daca poate scapa baiatul de 17 ani doar cu o amenda penala.
Fiind vorba despre o infractiune de talharie , unde actiunea penala este declansata ta din oficiu , deci urmarirea penala va continua , ca si judecarea cauzei in instanta , indiferent de faptul ca partea vatamata si-ar fi retras plangerea.
Nefiind vorba despre o plangere prealabila , retragerea plangerii penale nu are nicio relevanta.
Prejudiciul fiind acoperit prin restituire ,minorul fiind infractor primar , in functie si de conduita sa din timpul urmaririi penale (daca a recunoscuta fapta din faza de urmarire penala , recunoastere pe care o va mentine in instanta va beneficia de o reducere a pedepsei cu 1/3 , conform art.320 ind.1 c.pr.pen , din jumatate din cuantumul pedepsei prevazute de lege -art.109 c.pen).
Este si mai posibila aplicarea unei pedepse cu suspendarea conditionata a executarii sale , conf.art.110 c.pen , eventual , o pedeapsa cu suspendarea executarii sub supraveghere sau sub control conf.art.110/1 c.pen.

Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
In opinia mea, datorita gravitatii infractiunii, nu va primi doar o amenda penala ci, cel mai probabil, va primi o condamnare la pedeapsa inchisorii cu suspendarea executarii acesteia ori suspendarii sub supraveghere.
Bun.inteleg asta,deci minorul de 17 ani a scapat de puscarie?
Asta ramane la aprecierea judecatorului care va solutiona dosarul cauzei. In opinia mea, cu un avocat in regula, scapa doar cu suspendarea executarii pedepsei.
Ok,multumesc frumos :) mi-ati fost de mare ajutor.

Alte discuții în legătură

Prinsi cu 4 g PaulB17 PaulB17 Acum 4 luni am fost prins cu niste prieteni,care aveau la ei 4g de cannabis,politisti ne'au dus la sectie unde am dat declaratii timp de vreo 3,4 ore,apoi ... (vezi toată discuția)
Fapta savarsita in timpul suspendarii duikan duikan am fost condamnat acum un an la 1 an si 6 luni cu suspendare pentru talharie...aveam 17 ani...acum m-au prins din nou si m-au acuzat pentru furt calificat si ... (vezi toată discuția)
Dosar penal? messagero messagero In urma cu cateva luni cand eram in Spania, am facut o prostie...O \"prietena\" vroia sa jefuiasca niste fete care stateau pe o banca in parc,si mi-a zis sa ... (vezi toată discuția)