Parintii mei, ambii in Bucuresti, vor sa faca 2 testamente prin care sa imi lase apartamentul lor.
Ambii au rude colaterale in numar mare:frati, surori,veri, nepoti de frate, etc. Eu sint singurul lor fiu si nu locuiesc
in Romania de peste 30 de ani. Datorita distantei mari si a faptului ca eu calatoresc rar in Romania ei s-au gandit sa faca
testamente la notar ca sa evite orice surpriza neplacuta. Este aceasta varianta cea mai potrivita? Va rog sa comentati
daca aveti vreo idee mai buna.
Mentionez ca donatia sau vinzarea-cumparare nu sint optiuni ideale pentru mine datorita legilor de taxare din tara mea de rezidenta.
Multumesc anticipat.
Daca sunteti singurul lor fiu, testamentul e un act care ... nu strica, dar nici nu va pune la adapost de riscurile la care se gandesc ei.
Fiul inlatura de la mostenire orice alta ruda de grad mai indepartat (frati, surori, veri nepoti...) in baza legii (mostenire legala) nu e nevoie de testament pentru asta.
Mostenirea fie ca e testamentara, fie ca e legala (pe care o culegeti in calitate de fiu) trebuie acceptata in termen de 6 luni de la deces. Asa ca foia intitulata testament nu va fereste de surprizele la care ei se gandesc (ca nefiind aici, cineva ar profita si ar dezbate mostenirea) Singur va puteti feri de asta facand o declaratie de acceptare a mostenirii in termen de 6 luni de la decesul primului parinte si mandatati o persoana pentru dezbaterea mostenirii. Parintele supravietuitor poate da atunci o declaratie de renuntare la mostenirea sotului decedat. Si in cazul in care ar exista testament al defunctului, sotul supravietuitor tot trebuie sa treaca pe la notar pentru ca e mostenitor rezervatar . Dupa stingere celui din urma mai dezbateti o data mostenirea pentru partea acestuia.