avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cerere de scadere la asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cerere de scadere la asociatie

Buna ziua
As vrea sa stiu de cine apartine asociatia de proprietari(locuiesc in piatra neamt)si cine este in masura sa intocmeasca si sa semneze cererea de scadere a persoanelor?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:41, 7 Octombrie 2011
administratorul,presedintele blocului
Presedintele asociatiei de proprietari, la cererea in scris a proprietarului, cu specificarea perioadei pentru care se face aceasta solicitare.
Presedintele aproba cererile in scris de scadere a persoanelor (proprietarilor) de la lista cheltuielilor privind intretinerea (atentie, nu si retroactiv!).
As pune in discutie urmatorul aspect...
In asociatia de proprietari unde locuiesc, sunt multi proprietari care detin apartament numai cu numele, in sensul ca circa o treime din ei locuiesc in cea mai parte a timpului la tara, sau lucreaza in strainatate, iar cei care mai locuiesc inca in bloc au acumulat si ei restante la plata cheltuielilor cu intretinerea datorita in mare masura crizei financiare.
Pentru a limita datoriile si nu a plati penalizari furnizorilor de utilitati, presedintele si comitetul executiv au propus ca incepand de luna urmatoare sa ANULEZE cerererile de scadere de la plata intretinerii a persoanelor (proprietarilor) care au la data solicitarii debite la asociatie.
Este legala o astfel de decizie?
Sau pentru luarea ei este nevoie de convocarea adunarii generale?
Poate asociatia conditiona acordarea scaderilor de plata cheltuieililor cu intretinerea pentru persoanele (proprietarii) care nu stau in bloc cu achitarea debitelor restante?
Astept raspuns si daca se poate o explicatie insotita si de un articol de lege daca exista, sau cine poate hotari in acest caz, este suficient presedintele si comitetul executiv, sau trebuie convocata adunarea generala pentru luarea unei astfel de decizii?

Iata ce se spune in HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
[...]
r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale;

Asadar masura luata de a ignora aceste cereri este nelegala.
Nu aceasta este calea de evitare a restantelor si in urma careia nici nu se castiga mare lucru la valoarea totala pe asociatie.
Calea este aceea de a-i actiona in judecata pe restantieri. Multi dintre ei, de raul judecatii, vor face eforturi si vor plati fara prea mari discutii.
mama_mam a scris:

As vrea sa stiu de cine apartine asociatia de proprietari(locuiesc in piatra neamt)si cine este in masura sa intocmeasca si sa semneze cererea de scadere a persoanelor?

Asociatia de proprietari este a proprietarilor care au constituit-o sau/ si care au aderat la aceasta asociatie. De ei "apartine", de proprietarii din bloc.
Cererea de "scadere a persoanelor" se intocmeste de catre proprietar, de proprietarul care solicita scoaterea persoanelor de la intretinere pentru o perioada. Acelasi proprietar care o intocmeste, o si semneaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

N-ati mai vazut si nici n-ati mai auzit asa ceva! Dana Marin Dana Marin In blocul nostru sunt cativa restantieri la plata intretinerii si ieri, coborand pe scari , am vazut, oripilata, niste hartii A4, somatii de plata cu sume si ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari catana aurora cristina catana aurora cristina Presedintele asociatiei unde am eu locuinta nu intocmeste listele lunare cuprizind cheltuielile pe fiecare proprietar , nu se ocupa de recuperarea restantelor ... (vezi toată discuția)
Restantieri gauraru gauraru Buna ziua Sunt Presedintele unei Asociatii de Proprietari Eu nu mai stiu ce sa fac cu restantierii, ca deja sunt multi. adica nu ca ar fi multi dar depasesc ... (vezi toată discuția)