avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sevitutile legale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sevitutile legale

Buna ziua,

Stiti cumva care este logica separarii in noul cod civil a Servitutilor de Limitele juridice legale ale dreptului de proprietate privata?
Ma refer la in special la servitutile legale din vechiul cod civil (dreptul de trecere, zidul si santul comun etc.).
Acum avem un capitol special la Prorietatea privata care vorbeste despre toate acestea iar servitutile sunt trecute separat in cadrul dezmembramintelor dreptului de proprietate.
In plus in noul cod civil nu se mai vorbeste despre servitutile legale precizand in art. 756. ca: Servitutea se poate constitui în temeiul unui act juridic ori prin uzucapiune, dispoziţiile în materie de carte funciară rămânând aplicabile

Se pot aplica reguluile generale de la servituti in cazul limitelor legale ale proprietati, in cazul in care servitutile nu mai au ca temei si legea?

Dau un exemplu:
La dreptul de trecere (art. 617 noul cod civil) in cazul in care proprietarul fondului aservit doreste sa schimbe drumul de trecere (cel vechi devenind prea impovarator) se poate cere aceasta in temeiul 767 din noul cod civ.?
Sper ca m-am facut inteles!
:D

Alte discuții în legătură

Drept de servitute liamic43 liamic43 Drept de servitute- calitate procesuală activă o are doar proprietarul fondului înfundat, fond dominant. Dar, fondul aservit are calitate procesuală ... (vezi toată discuția)
Servitute utilitati sollaris88 sollaris88 Buna ziua, Situatie oarecum particulare. Pe un teren care s-a dezmembrant utilitatile care deservesc imobilul meu acum trec pe proprietatea vecinului. ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere liamic43 liamic43 Care ar fi temeiul de drept al proprietarului unui fond [u]aservit[/u] să solicite constituirea(obligarea ) unui drept de servitute sau stabilire limite ... (vezi toată discuția)