avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de servitute

Drept de servitute- calitate procesuală activă o are doar proprietarul fondului înfundat, fond dominant.
Dar, fondul aservit are calitate procesuală activă de a solicita stabilirea întinderii și a modului de exercitate a unei servituți care este pe proprietatea lui și care nu a fost stabilită în mod cert în ceeace privește lungimea, lățimea și modul de exercitare a acesteia?
Care ar fi temeiul de drept ?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 17:54, 29 Iunie 2015
Unu. Trebuie sa ne intelegem: Daca proprietarul fondului aservit poate cere instantei sa-l impiedice pe proprietarul fondului dominant sa mai treaca peste terenul sau atunci poate cere si mai putin, ca proprietarul fondului aservit sa treaca doar peste o anume portiune clar determinata din terenul sau. Temeiul de drept este atat art. 756 Cod civ. care arata ca
servitutea se poate constitui in temeiul unui act juridic cat si art. 555 Cod civ. care reglementeaza proprietatea privata.
Doi. Cu alte cuvinte proprietarul fondului aservit dupa ce i-a oferit proprietarului fondului dominant o anumita cale de acces si a fost refuzat fie expres, fie tacit, poate cere instantei in temeiul dreptului sau de proprietate si al art. 756 ca proprietarului fondului dominat sa fie obligat sa accepte oferta facuta.
Trei. Desigur ca afara de chestiunile pur teoretice si generale de mai sus sunt multe alte aspecte ce ar trebui discutate iar adevarul sta in amanunte (N. Romascanu).
Mulțumesc!!!!!!!!!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte de vanzare cumparare adomelu adomelu buna ziua. bunica mea are un act de vanzare cumpararepe un teren intravilanavand ca vecini pe o sora de a ei. intrebarea mea este daca actele de vanzare ... (vezi toată discuția)
Casa si teren fara cale de acces romeo1234 romeo1234 buna ziua,in septembrie anul trecut am cumparat o casa si teren.Dar terenul cumparat nu este in continuarea casei, ci intre casa mea si teren se afla inca o ... (vezi toată discuția)