avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa si teren fara cale de acces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa si teren fara cale de acces

buna ziua,in septembrie anul trecut am cumparat o casa si teren.Dar terenul cumparat nu este in continuarea casei, ci intre casa mea si teren se afla inca o propietate a unui alt vecin,teren plus casa de locuit.Cand am cumparat acesta ma lasa sa ma duc la terenul meu pe la el dar de cateva zile acesta si-a ingradit propietatea asfel incat accesul pe terenul meu este imposibul.Am inteles ca ar trebui sa am servitute pietonala sau chiar auto pe terenul vecinului ,dar eu asa am cumparat fara servitute.Mentionez ca in trecut totul a fost un intreg si eu si vecinul o singura propietate,dar vechiul propietar a dezmembrat si a vandut dupa cum a vrut netinand cont ca si-a creeat un teren infundat ,fara acces la el cu buna voie.Ce ma fac?Sa incerc sa ii vand vecinului,sau sa ii cer servitute?

Cel mai recent răspuns: romeo1234 , utilizator 10:23, 9 Ianuarie 2014
Decizia despre ce doriti sa faceti in viata va apartine. Juridic, le puteti face pe amandoua.
Nu inteleg cum a dezmembrat vanzatorul, nu prea e legal...
daca il dau pe vecin in judecata pt servitute de trecere,ce instanta imi va da mie castig de cauza,daca eu am cumparat fara servitute?
Conform art 756 noul cod civ "Servitutea se poate constitui în temeiul unui act juridic ori prin uzucapiune, dispoziţiile în materie de carte funciară rămânând aplicabile."
Servitutea de trecere este un drept stipulat in Noul Cod Civil, care enunta clar dreptul proprietarului fondului dominant (adica proprietarul unui teren) asupra terenului fondului aservit cu acordul proprietarului vecin. Totusi, acest lucru nu inseamna ca servitutea de trecere este la indemana proprietarului vecin intr-un mod facultativ. Legea prevede clar ca acesta trebuie sa-i ofere posibilitatea celuilalt proprietar (care se vede nevoit sa ceara servitute de trecere), avand in vedere ca nu exista o alta posibilitate, de a avea acces la bunul sau.
Bineinteles, vecinul care ii va acorda servitute de trecere va fi supus unui minimum de paguba sau va beneficia, conform pretului pe metru patrat al terenului, de o recompensa financiara.
Daca s-a ajuns la situatia de loc înfundat datorita faptei proprietarului, cum ar fi edificare a unor constructii, în asa fel încât s-a blocat iesirea la drumul public sau vânzarea unei parti din teren cu care ocazie vânzatorul si-a înfundat restul terenului, el numai este îndreptatit sa ceara un drept de trecere pe terenul vecinului.In situatia asta ma aflu eu acum,am cumparat de la propietarul vechi!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de servitute liamic43 liamic43 Drept de servitute- calitate procesuală activă o are doar proprietarul fondului înfundat, fond dominant. Dar, fondul aservit are calitate procesuală ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)