avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... candidati la concursul de admitere INM 2009 Uniti-va!!!
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

candidati la concursul de admitere INM 2009 Uniti-va!!!

cred ca acest mijloc de comunicare ne-ar fi de un real folos tuturor care se gandesc sa participe la concursul de admitere INM 2009 si de aceea mi-ar face mare placere sa schimbam sfaturi,opinii,informatii,ganduri...orice idee intre noi,as cum vad ca au facut-o si cei care au participat la concursul din anul acesta...
Sunteti de acord cu mine?
Eu cel putin astept un sfat,o impresie si de la cei care se pregatesc pentru viitorul concurs dar mai ales de la cei care au trecut deja prin asta indiferent daca au reusit sau nu.M-ar ajuta foarte mult sa imi fac o idee ce se intampla in momentul examenului,si dupa reusita sau nereusita:((...
M-am hotarat sa particip si eu anul urmator,recunosc nu cu cele mai mari sperante,caci sunt in anul 4 de facultate si din cate am auzit,prea putini sunt aceia care reusesc din prima intr-ucat e nevoie de o pregatire foarte buna care necesita timp...Am inteles ca e de preferat sa se studieze din anumiti autori pentru reusita,asta tot de pe forum...Sunt multe de discutat si de aflat de aceea m-as bucura sa ne unim toti si sa comunicam intre noi..
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2008
bdm_jus, utilizator
E impropriu spus ca excepția de neconstituționalitate prin sine suspenda judecata. Cum zicea colega amy, instanta verifica mai intai conditiile de admisibilitate ale exceptiei si, daca acestea sunt indeplinite, sesizeaza Curtea cu exceptia de neconstitutionalitate, dupa care suspenda judecata ca efect al sesizarii. Asadar, daca o parte invoca la un moment dat intr-un proces exceptia de neconstitutionalitate, in acel moment instanta nu e tinuta sa suspende pe loc judecata, ci face o verificare a conditiilor de admisibilitate mai intai. In logica asta suspendarea nu are loc propriu-zis de drept, ci numai ca urmare a sesizarii Curtii, instanta putand sa nu sesizeze Curtea, daca, de exemplu, partea indica in obiectul exceptiei de neconstitutionalitate o dispozitie dintr-o Hotarare de Guvern.

In logica lui Boroi insa, dupa care voi trebuie sa rezonati, suspendarile pot fi legale/de drept sau judecatoresti. Iar distinctia se face dupa cum instanta are posibilitatea/facultatea sau obligatia de a suspenda cauza. De exemplu, pentru cazurile de la 244 alin.1 C.p.c., daca judecatorul observa ca exista o alta cauza de care depinde solutionarea pricinii lui, nu e tinut sa suspende. Poate foarte bine sa continue judecata. Pe cand in situatia exceptiei de neconstitutionalitate, daca sunt implinite conditiile de admisibilitate, instanta nu are de ales, fiind obligata sa suspende cauza odata cu sesizarea Curtii.

Deci prin suspendare de drept nu trebuie sa intelegeti ca odata invocata exceptia de neconstitutionalitate, gata, se suspenda judecata si judecatorul pleaca acasa. Se verifica admisibilitatea prioritar si ulterior se suspenda. Dar asta nu inseamna ca suspendarea nu opereaza de drept sau ca nu ar fi legala.
Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2009
lindych, utilizator
sheeba a scris:

Propun o grila la civil:

Sunt actiuni nepatrimoniale prescriptibile extinctiv:
a) actiunea in nulitatea relativa a casatoriei
b)actiunea in stabilirea maternitatii
c) actiunea in stabilirea paternitatii
d) actiunea in nulitatea relativa a actului juridic civil

a,d
Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2009
amitza, utilizator
a,c,d-parerea mea
doly a scris:

a,c,d-parerea mea

Intr-adevar asta e si parerea lui G. Boroi, in cartea de civil apar ca exceptii de la imprescriptibilitatea actiunilor nepatrimoniale, dar grila e luata din V.Voineag si el contrazice varianta d.
Motivarea apare si la G.Boroi intr-o nota de subsol in care arata ca nulitatea relativa a unui act juridic s-ar incardra la o actiune patrimoniala, avand in vedere ca in urma anularii se urmareste valorificarea unui drept de creanta.

Eu cand am rezolvat grila am luat tot variantele a,c,d - dilema a aparut dupa ce am consultat raspunsurile. deci intr-o atare situatie ce validam ca si corect ??

P.S: sper ca la admitere sa nu primim astfel de grile ”capcana” #-o Oricum eu in situatia data as fi mers pe varianta a,c,d :sorry:
sheeba a scris:

Propun o grila la civil:

Sunt actiuni nepatrimoniale prescriptibile extinctiv:
a) actiunea in nulitatea relativa a casatoriei
b)actiunea in stabilirea maternitatii
c) actiunea in stabilirea paternitatii
d) actiunea in nulitatea relativa a actului juridic civil

Conform G Beleiu "Principalele actiuni avand un obiect nepatrimonial , care sunt prescpriptibile sunt :
- actiunea in nulitatea relatia a unui act juridic civil (anulabilitate) art 9 din Decretul 167/1958
-actiunea in nulitate relativa a a casatorieia art/21 C .Familiei
-actiunea in tagada patrenitatii art .55 alin 1 C .Familiei
-actiunea in stabilitatea paternitatii alin.1 art 60 C .Familiei

Alte discuții în legătură

Admitere inm nela.strugariu nela.strugariu este cineva dispus sa discutam pe forum azi? ceva noutati despre admiterea in INM?:-/ (vezi toată discuția)
Admitere magistratura 2008 Florin Dieac Florin Dieac am auzit din surse neoficiale ca examenul de admitere de anul acesta -2008, proba grila eliminatorie ar fi pe 14 august 2008.Poate sa-mi mai confirme ... (vezi toată discuția)
Master sau limba straina pt inm 2009 ? kalula kalula Data fiind multitudinea de zvonuri de pe "piata" nu mai stii ce sa crezi... Poate cineva de pe acest forum stie mai multe. Va fi obligatoriu masterul in 2009 ... (vezi toată discuția)