avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de proprietate doar pe numele unui singur ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de proprietate doar pe numele unui singur mostenitor

Buna ziua am si eu o problema .Bunicii mei au decedat in 1986.In 1995 s-a luat pe legea 18/1991 6 ha de pamant unde este un titlu de proprietate unde apar cei 3 copii ai bunicilor ,unul din ei fiind mama mea.Mama mea a decedat in 1996 eu fiind unicul mostenitor al ei.Cand am vrut sa deschid succesiunea cu fratii ei mi-au spus ba ca unchiul e bolnav,ba ca a facut comotie si sa mai asteptam si uite asa s-a facut 2011 cand cu orice risc m-am hotarat sa deschid succesiunea.Ajungand la Dobrotesti unde a locuit bunicul meu si facand o vizita la registrul agricol surpriza unchiul mamei pe legea din 18/1991 si 247/2005 apar 3 titluri de proprietate pe numele unchiului meu,ceilalti 2 nefiind trecuti.Cand am intrebat-o pe sora mamei mi-a spus ca el ne-a reprezentat pe toti in instanta (desi eu nu cred atata timp cat nu are procura de la mine ,mama fiind decedata din 1996)3 titluri de proprietate reprezentand in total 40 ha de pamant .Am inteles ca toti banii luati de acolo ,pamantul fiind dat in asociatie i-a impartit cu sora mamei ,mie nerevenindu-mi nici una de un ban.
As dori sa actionez in instanta ,credeti ca as putea sau cheltui banii degeaba.Ideea este ca unchiul meu nu doreste sa facem succesiunea si pe acele pamanturi ci doar unde apare doar mama ,respectiv pe titlul de proprietate unde sunt trecuti toti 3 de 6 ha si pe casa parinteasca.Daca mama a facut cerere si la aceea vreme i s-a dat acest pamant inseamna ca aceasta cerere este valabila si la celelalte terenuri sau la fiecare trebuie facuta cerere in parte?Am vre-o sansa sa castig deoarece fratii mamei m-au dus cu zaharelul sau mai bine ma las pagubasa?
Va rog sa ma ajutati cu un sfat .Va multumesc anticipat pentru raspuns.Cu stima,Adriana
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Octombrie 2011
slivneanu2001, utilizator
Cel mai recent răspuns: MariaKis , utilizator 19:01, 20 Martie 2022
Este de vazut pentru ce suprafete a facut mama dumneavoastra cererea la Comisia locala.
Pe de alta parte e de vazut daca cele 3 titluri sunt pe unchiul dumneavoastra ca titular sau ca mostenitor al bunicului dumneavoastra ... si e bine sa verificati si cererile depuse de acesta la Comisie ... este posibil sa fi fost cereri comune.
Va multumesc mult pentru amabilitatea de a-mi raspunde.Pe un titlu de proprietate scrie mostenitorul defunctului tatalui lui,adica al bunicului meu pe celelalte 2 nu mai scrie .Cerere mama a facut sigur doar pe cel care apare si ea in titlul de proprietate.Celelalte au fost cerute in 2003 si in 2007 cand mama mea era deja decedata .mentionez ca eu stau in Bucuresti si unchiul meu s-a mutat in casa parinteasca din 1996 si ca atare stia ce este de luat.Eu habar nu am avut pana cand am fost sa fac succesiunea si sa imi adun actele .
Daca mama dvs apare doar pe un titlu de proprietate,puteti revindeca doar acea parte de mostenire.Dupa cum inteleg in celelalte titluri este trecut doar unchiul dvs si nu cred ca mai puteti face ceva in aceasta privinta.
Deci faptul ca matusa mea mi-a spus ca ne-a reprezentat pe toti e o minciunica.Asa ma gandeam si eu atata timp cat nu i-am dat procura sa ma reprezinte.Dar daca pe 2 titluri apare ca este mostenitorul defunctului si pe unu nu ,faptul ca scrie ca este mostenitor nu se poate face nimic?Inginerul de la registrul agricol mi-a spus ca tot ce se face pe acele pamanturi imparte cu matusa mea desi ea nu este trecuta pe vre-un titlu,iar mie nu mi-au dat nimic,desi pe un titlu este trecuta si mama mea.Din 1996 pana acum nu mi-au dat nimic din ceea ce s-a luat de la asociatie unde este bagat pamantul.
Unchiul nu avea cum sa va reprezinte la nimic...cererile in baza legilor fondului funciar se fac in nume propriu (doar in forma initiala a legii 18/1991 se permitea ca un mostenitor sa faca cerere in numele tuturor, cu mentionarea numelor celorlalti mostenitori in cadrul cererii). La cum stau lucrurile, unchiul a gasit ceva acte pe la arhivele nationale, a formulat cerere in baza legii 1/2000 si a legii 247/2005 singur-singurel, a mers la instanta (cum s-a dus jumatate din Romania) si a castigat niste teren (cu sau fara sprijinul primariei, care, daca s-a aparat de forma sau deloc, rezultatul nu putea fi decat unul singur).
Fara sa va dezamagesc, in afara de partea care i se cuvine mamei din cele 6 ha, pentru care a facut si dansa cerere, nu prea aveti ce castiga, nici macar in instanta. Mama decedand in 1996, trebuia ca dvs. sa faceti cerere comuna cu unchiul pentru retrocedarea celorlalte suprafete de teren. In masura in care acest lucru nu s-a intamplat, sansele dvs. de a obtine ceva din cele 40 ha ale unchiului dvs. se indreapta vertiginos spre zero.
Fiind familie, ar fi trebuit macar sa va spuna ce are de gand, insa la cum reactioneaza (de cele mai multe ori) oamenii la avere si pamant, nu ma mira ca nu v-a batut in poarta sa va zica peste ce "comoara" a dat.

Alte discuții în legătură

Mostenire pamant bunicul slivneanu2001 slivneanu2001 Buna ziua , va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat daca se poate . Bunicul meu a decedat in 1986.In urma lui s-a facut succesiunea si s-a impartit la 3 ... (vezi toată discuția)
Respingere cerere instanta craiova slivneanu2001 slivneanu2001 Buna ziua, sunt din Bucuresti si am o speta de fond funciar. Pe data de 27.10.2018 la dosarul deschis la Tribunalul din Craiova, dosar Craiova deschis in ... (vezi toată discuția)
Fond funciar born_bad born_bad Salut, va rog sa-mi spuneti si mie ce optiuni am. In1994 fratii mamei s-au prezentat la Notariatul de Stat, in calitate de mostenitori ai bunicii( decedata ... (vezi toată discuția)