avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... REINTREGIREA MASEI SUCCESORALE.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

REINTREGIREA MASEI SUCCESORALE.

Buna ziua , va rog indrumare si explicatie cu text din c.civil la speta :
- sora decedata a facut testament persoanei X pe tot patrimonul ei ,fara sa se anexeze tabel - situatie - nominalizata din ce se compune (trebuia obligatoriu notarul sa ceara aceasta anexa ?) , varsta sorei la intocmirea testamentului era de 72 de ani si bolnava , dupa deces testamentarul a facut succesiunea prin care a trecut intreaga masa succesorala ramasa de la parinti nostrii - decedati -,fara sa fim citati sau anuntati de notarul public , fiind trecuti in situatia intocmita de primarie ca mostenitori " prezumtivi " .
Intrbarea : se poate , legal , cere dreptul de comostenire a cotei parti cuprinsa in testamentul dat de sora prin invocarea reintregiri masei succesorale ? ,cunoscand ca o parte din mostenire exista T.P. emis ptr toti mostenitorii - in indiviziune - iar o parte numai pe numele sorei conf legilor fondului funciar ?.
cu respect tuturor si multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: ContSters118550 , utilizator 10:34, 11 Octombrie 2011
Mostenirea parintilor a fost dezbatuta si impartita conform legii? In privinta mostenirii sorei nu puteti avea nici un drept atata vreme cat a lasat un testament catre o alta persoana.
buna seara d-le alex- ,va rog recititi rugamintea mea ,expusa si daca puteti raspundeti pe tema ceruta ,consider ca se poate rezumandu-va concret la ce am cerul . cu scuzele de rigoare daca v-am suparat ,
Sora putea lasa mostenire toate bunurile care se aflau in patrimoniul sau la momentul decesului inclusiv partea de mostenire primita din partea parintilor.

Nu inteleg ce vreti sa spuneti prin „dupa deces testamentarul a facut succesiunea prin care a trecut intreaga masa succesorala ramasa de la parinti nostrii - decedati -,fara sa fim citati sau anuntati de notarul public , fiind trecuti in situatia intocmita de primarie ca mostenitori prezumtivi”

Daca mostenitorul testamentar a dezbatut succesiunea dupa parinti declarand ca defunctii nu mai aveau alti copii inafara de defuncta sora puteti cere anularea respectivului certificat de mostenitor in instanta.

Fara alte date nu va pot fi de mai mult ajutor. Va recomand sa consultati un avocat caruia sa ii prezentati toata povestea si actele pe care le aveti.
Am crezut ca expunberea facuta este inteleasa ,dar se pare ca eu am facut relatarea prin intelesu meu ,care am trait realitatea ,de aceia am sa redau pe larg cazul -
- i a t a expunerea - patrimonul parintilor a fost preluat de comunisti , i n t o t a l i t a t e .
Parinti au decedat de peste 35 de ani ,patrimonul a fost tot la comunisti . Odata cu 89 s-a legiferaT legi pe tema restituirilor -fond funciar si locuinta gospodariea . Conditiea de baza ptr a primi restituirea intregului patrimoni era sa f a c e m ce re ri conf legilor date , Pentru o parte de drepturi am facu cereri toti - legea 18 /91 primind TP IN INDIVIZIUNENE ,pentru restul patrimoniului s-a facut cerere numai de sora , desi ,ca frati am convenit sa faca si ptr noi dar , dar , de... asta-i viata .

D e c i SORA a intrat in posesia ,retrocedata , a parti ramasa , prin comisia locala de retrocedare si NU data de parintii care erau morti .
Pana la acest moment , sora nu detinea , ca proprietate a EI si pe numele EI - NIMIC . , ADICA TESTAMENTUL FACUT , CUPRINDE COTA PARTE A NOASTRA , A COMOSTENITORILOR . Dupa decesul sorei , testamentarul a deschis succesiunea in care s-a trecut ca masa succesorala intreag patrimoniul parintesc , d e c i , dupa opiniea mea ,si ce ne revenea si noua ca mostenitori cu sora decedata , s u c c e s i u n e la care nu am fost anuntati sau citati .
In m a r e , cam acesta-i istoricul pentru care eu am inbtrebat daca se poate solicita prin instanta judecatoreasca reintregirea masei succesorale- (chemand ca parat pe testamentar )- A D I C A ce au avut parinti si a intrat in posesia testamentarului ??!!!
Da, cazul nu este unicat in Romania.

Trenul se acorda celui care a depus cererea, avand in vedere ca doar sora a depus cererea titlul sa emis doar pe numele ei.

Acum trebuie sa deschideti o actiune in instanta pentru anularea TP si intocmirea unui nou TP care sa cuprinda toti mostenitorii dar trebuie sa dovediti ca ati solicitat reconstituirea dreptului de proprietate in termenul prevazut de legea funciara.

Jurisprudenta:
[ link extern ]

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Posibilitatea de revocare a succesiunii irinasimona2000 irinasimona2000 Eu si sora mea suntem singurele mostenitoare ale tatalui nostru, decedat acum 10 saptamani, parintii nostri fiind divortati de 12 ani. Sora mea locuieste in ... (vezi toată discuția)
Imobil mostenit prin testament- sora mea mai are dreptul? emoke1 emoke1 Buna ziua, am o intrebare, mama mea mi-a lasat o casa in testament acum 11 ani, ea intre timp a decedat, eu am avut grija de ea, insa am primit acum un ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa sora decedata irisp irisp Daca sora a murit si copilul sorei a murit si el, succesiunea nu a fost facuta, eu ca frate am drept la mostenire impreuna cu cumnatul meu? (vezi toată discuția)