In urma cu ceva timp am ajuns sa-mi girez o ruda la un CAR. Din motive care nu au tinut de el, ruda mea a ramas in urma cu plata ratelor iar intr-un final s-a ajuns la executorul judecatoresc si implicit in instanta. Instanta a hotarat ca el, debitorul, sa plateasca 1/3 din salariu catre creditor (suma totala 1600lei), iar girantii nu sunt obligati sa achite nimic ("se respinge cererea cu privire la girantii..."). Executorul a trimis cereri de poprire atat spre debitor cat si spre cei 2 giranti. L-am sunat pe executor si in urma discutiei am aflat ca de fapt poprirea la adresa mea a fost stopata si doar creditorul achita datoria. Totul s-a intamplat la inceputul lunii august. La sfarsitul lunii septembrie primesc citatie prin care sunt chemata in instanta pentru recurs. In acest timp au inceput platile catre CAR si cartre executor ( el si-a luat banii primul).Debitorul si girantii nu au depus recurs, deci executorul a facut recursul.
Intrebare:
1. Este corect cum a procedat executorul? Cum poti pune in aplicare o hotarare care nu este definitiva si in acelasi timp sa depui recurs? ( miroase a ilegalitate)
2. Eu, girantul, pot fi obligata sa achit datoria debitorului chiar daca platile deja au inceput? Vreau sa stiu daca se poate aplica poprire atat catre debitor cat si catre giranti. In toate actele apare aceeasi suma, 1600 lei. Daca se pune in aplicare atunci va trebui sa platim fiecare cate 1600 lei (angajatorii trebuie sa aplice poprirea pana la ultimul leu nu verifica daca mai achita si altcineva). Cum pot sa ma apar?
Cel mai bine este sa apelati la un avocat. Cu actele in fata se poate da un raspuns clar si la obiect.
Trebuie facuta contestatie la executare ...trebuia facuta in termen de 15 zile de la data cand ati luat act de actul de executare.
Daca vi s-au retinut bani..puteti merge fie actiune in regres impotriva debitorului pentru care ati girat , fie pe intoarcerea executarii.
Multumesc pentru raspuns. Sa apelez la un avocat nu imi permit (financiar vorbind).
In acest moment inca nu mi s-au retinut bani. Problema mea e ca procesul continua desi debitorul face platile. Noi nu am fost instiintati de proces, recurs, nici hotarare nu am primit. Doar am primit acasa o citatie, la sfarsitul lunii septembrie, prin care eram chemata la procesul de recurs.
Actul de executare, nu stiu ce este. Va referiti la acea "hartie" fara titlu care a venit pe adresa angajatorului insotita de copia (luata de pe internet) a informatiilor despre dosar?
Poprire salariu
laur7901
Buna ziua
- in calitate de girant pentru un debit, s-a emis hotararea judecatoreasca de retinere din salariu;
- la data de azi aceasta hotarare si titlul ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante...
niki_
Spuneti-mi va rog, in momentul in care am hotarare definitiva si irevocabila in urma unui proces civil de recuperare creante,dar persoana in cauza [paratul ]nu ... (vezi toată discuția)