Buna ziua.
Lucrez intr-o firma de consultanta in afaceri in calitate de consilier. Intre firma si clienti se intocmesc contracte-cadru (de prestari servicii - pentru fiecare proiect cate un contract). Managerul firmei doreste sa modifice aceste contracte si sa treaca si numele meu in calitate de prestator (in vechiul contract prestatorul era definit de firma la care lucrez reprezentat prin manager...nume/prenume). In forma noua prestatorul este definit firma la care lucrez reprezentat prin manager...nume/prenume si consilier ...nume si prenume - adica eu.
De asemenea, s-a realizat si o noua fisa de post pe care va trebui sa o semnez in care este stipulat printre multe altele si faptul ca raspund alaturi de firma pentru indeplinirea tuturor contracteloe pe care le semneaza cu clientii.
Acest demers a fost facut, conform explicatiilor "de a responsabiliza angajatii".
Care sunt consecintele in cazul in care semnez aceste documente? Va intreb deoacere nu stiu daca sunt doar de intimidare sau pot avea consecinte in cazul in care hotarasc sa imi dau demisia. (ma gandesc ca sunt realizate tocmai din motivul ca pot pleca oricand si e masura suplimentara de a ma obliga sa lucrez in aceasta firma).
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.
Desigur ca puteti pleca, dar fiti atenta ce semnati si clauzele contractuale, exista si exceptii, cu forta nu se poate tine o persoana la locul de munca doar prin exceptii, vezi [Editat], care au si asemenea contracte, eventual ori plecati la timp dvs., daca este asa, ori acceptati contractul, daca nu il acceptati veti fi concediata cred eu. Semnatura dumneavoastra nu poate fi pozitiva in cazul semnarii actelor de niciunfel, pentru aceasta exista expertize olografe.
Vei raspunde in fata angajatorului oricum pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu, deci chiar si fara acea stipulatie din fisa de post; insa nu poti raspunde pentru proiecte in care nu esti implicata si nu ti-au fost repartizate ca sarcini de serviciu.
In concluzie eu consider corecte pretentiile firmei pentru care lucrezi si nu te impiedica cu nimic sa intrerupi colaborarea oricand. Tu esti trecuta in contract ca reprezentant al firmei nu prestator, prestator este in continuare firma pentru care lucrezi; conform celor spuse de tine.
Numarul contractelor cadru pe care va aparea si semnatura mea sunt de ordinul zecilor (valabilitatea unui contract de servicii poate dura si pana la 3-5 ani). Alaturi de fisa de post in care este precizat faptul ca raspund in solidar cu firma, voi putea sa-mi dau oricand demisia fara a raspunde juridic de soarta acestor contracte? Contractele vor fi semnate pe parcurs si coroborate cu fisa de post, nu inseamna ca ma obliga sa le indeplinesc inainte de a pleca din firma?
Repet, nu ma refer la contractul individual de munca, ci la contractele pe care firma le semneaza cu clientii.
1. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea
2. Demisia este un act unilateral de vointa si nu poate fi conditonata de un fapt sau de un act impus de catre angajatorul dvs .. prin urmare, va puteti da demisia oricand.
3. Raspunderea juridica a unui salariat se poate angaja indiferent daca semneaza sau nu un act juridic ...
Aceste modificari de documente se realizeaza dupa ce au existat disensiuni si s-a constientizat faptul ca eu pot pleca oricand si se incearca luarea unor masuri suplimentare.
Prin aceste actiuni, avand in vedere situatia nu foarte roz, eu am urmatoare ipoteza:
In cazul in care voi hotara sa imi dau demisia, angajatorul ma poate da in judecata pe faptul ca nu mi-am respectat fisa postului (responsabilitatea de a raspunde in solidar la contractele semnate). In acel moment eu pot sustine ca nu mi-a fost adus la cunostiinta ca trebuia sa indeplinesc contractul X sau Y si prin urmare nu l-am indeplinit.
Atunci presupun eu ca intervine acel contract de prestari servicii pe care va aparea si semnatura mea, si ii va ajuta sa demontreze faptul ca am luat la cunostiinta si ca nu mi-am indeplinit obligatiile, eventual sa le platesc si daune.
Prin urmare, sunt convinsa ca semnatura mea pe contractul de prestari servicii este doar de intimidare, insa mi-e frica la ce poate duce asta coroborat cu fisa postului.
Multumesc si astept parerile dumneavoastra la ipoteza de mai sus.