avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune_partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune_partaj

bunicul a decedat anul trecut si am ramas trei mostenitori: bunica, unchiul si nepoata (tatal fiind mort, nepoata devine mostenitoare dupa tata). intrebarea mea este: daca nepoata ar vrea la partaj o camera din casa, acest lucru este posibil la proces sau bunica ramine in casa si abia dupa moartea ei, casa ar fi impartita intre ceilalti 2 mostenitori? precizez ca bunica a chemat in judecata pt ca nepoata doreste o camera din casa . va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 13:54, 10 Octombrie 2011
daniela_pa, daca dezbateti succesiunea dupa 1 octombrie 2011, cand a intrat in vigoare dispozitiile noului Cod civil, trebuie sa aveti in vedere noile dispozitii in materia succesiunii! Ca atare, cititi noul Cod civil, rtepublicat, in zona succesiunii si veti lua deciziile corecte!
Mostenitorii trebuie sa dezbata mostenirea si dupa ce se stabilesc cotele fiecaruia se va vedea daca cine are dreptul la ce.

Pana una alta se aplica legea 319/1944:
ART. 4
Sotul supravietuitor care nu are o alta locuinta proprie, va avea pana la executarea iesirii din indiviziune si in orice caz, cel putin timp de un an de la incetarea din viata a sotului sau, in afara de dreptul de mostenire potrivit dispozitiilor de mai sus, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din succesiune.
Sotul supravietuitor nu va fi obligat sa dea cautiunea prevazuta de art. 566 din Codul civil. Dreptul de abitatie nu va putea fi cedat sau incheiat, chiar si in cazul prevazut de art. 572, alin. II C. civ.
Comostenitorii sotului supravietuitor vor putea cere restrangerea dreptului de abitatie in cazul cand locuinta nu va fi necesara in intregime.
De asemenea, ei vor avea dreptul de procura sotului supravietuitor locuinta in alta parte.
Daca sotul supravietuitor si mostenitor nu se inteleg asupra procurarii locuintei sau restrangerii abitatiei, instanta competenta va judeca imparteala averii, va hotari de urgenta in camera de consiliu.
Dreptul de abitatie inceteaza, daca sotul supravietuitor se recasatoreste inainte de executarea iesirii din indiviziune.


Deci nepoata poate avea dreptul sa locuiasca intr-o camera dar sotia supravietuitoare ar putea cere iesirea din indiviziune si sa ii plateasca nepoatei o sulte.

@Tudoriona, se aplica prevederile legale din momentul deschiderii succesiunii, adica momentul mortii defunctului. Principiul neretroactivitatii legii civile.
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
De acord Alex_Munteanu pana la un punct... Se pune intrebarea fireasca, cand au dezbatut mostenitorii succesiunea, inainte de 1 octombrie 2011 sau dupa aceasta data cand a intrat in vigoare noul Cod civil, republicat? Trebuie vazute dispozitiile Legii nr.71/2011 cu privire la aplicarea acelor articole din noul Cod civil care se refera la succesiune!
Legea 71/2011
Art. 91. - Moştenirile deschise înainte de intrarea în vigoarea Codului civil sunt supuse legii în vigoare la data deschiderii moştenirii.
Art. 92. - Dispoziţiile art. 954 alin. (3) şi (4) din Codul civil se aplică numai procedurilor succesorale notariale sau judiciare începute după intrarea în vigoare a Codului civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)
Mostenirea sotului supravietuitor anushk anushk Buna ziua. Ma macina o speta careia nu am reusit sa-i dau de cap, ce-i drept nici nu am avut prea mult timp sa ma informez mai in amanunt. In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Un autor a decedat în anul 2001, lăsând doi copii legitimi și un testament în favoarea unuia din ei. succesiunea nu a fost dezbătută, conform cărui cod civil se va calcula rezerva succesorală? favex favex Un autor a decedat in anul 2001, lasand doi copii legitimi si un testament in favoarea unuia din ei. intrebarea este daca se va efectua dezbaterea succesorala ... (vezi toată discuția)