avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un autor a decedat în anul 2001, lăsând doi copii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un autor a decedat în anul 2001, lăsând doi copii legitimi și un testament în favoarea unuia din ei. Succesiunea nu a fost dezbătută, conform cărui cod civil se va calcula rezerva succesorală?

Un autor a decedat in anul 2001, lasand doi copii legitimi si un testament in favoarea unuia din ei. intrebarea este daca se va efectua dezbaterea succesorala in prezent calculul rezervei succesorale se va face dupa vechiul cod civil sau dupa cel nou ? pentru ca sunt diferente. ( la vechiul cod rezerva era de 2/3 iar in noul cod este 1/2)
Ultima modificare: Vineri, 12 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: favex , utilizator 15:00, 7 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vechiul cod. Se aplică legea care era în vigoare la data morții celui despre a cărui moștenire este vorba. (= data deschiderii moștenirii)

art. 91 din Legea 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil
„Moștenirile deschise înainte de intrarea în vigoare a Codului civil sunt supuse legii în vigoare la data deschiderii moștenirii”.

Pentru înțelegerea textului este necesar a nu se confunda:
- deschiderea moștenirii (moștenirile se deschid prin moarte/în momentul decesului)
cu
- dezbaterea moștenirii (procedura succesorală notarială sau judiciară).

A dezbate = a discuta pe larg și adesea în contradictoriu o chestiune, o problemă etc. cu una sau mai multe persoane; a supune ceva discuției.
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2019
romascanu, moderator
Multumesc foarte mult doamna avocat. Mama a decedat in anul 2001 dar nu s-a dezbatut mostenirea nici pina acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune_partaj daniela_pa daniela_pa bunicul a decedat anul trecut si am ramas trei mostenitori: bunica, unchiul si nepoata (tatal fiind mort, nepoata devine mostenitoare dupa tata). intrebarea ... (vezi toată discuția)
Care este termenul de optiune succesorala? sha sha Buna ziua Vreau sa-mi spuneti si mie,va rog,care este termenul legal de optiune succesorala. Multumesc (vezi toată discuția)
Când operează prezumția de renunțare la moștenire? supperbog supperbog Sotia mea impreuna cu sora ei si tatal lor sunt succesibilii raposatei lor mame si respectiv sotie. Intregul patrimoniu se compune dintr-un apartament dobandit ... (vezi toată discuția)