avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA depasire plafon tva intracomunitar intreprindere ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

depasire plafon tva intracomunitar intreprindere individuala

sunt intreprindere individuala, neplatitoare de tva, si fac achizitii intracomunitare , iau marfa din Germania fara tva si o vand in Romania fara tva.Am depasit plafonul de 10.00 euro privind achizitiile intracomunitare si nu m-am inregistrat ca platitor de tva, nu am depus VIES 390 si nici 301.Sefa mea spune ca prevederile referitoare la plafonul de 10.00 euro nu se aplica in cazul intreprinderilor individuale, dar eu nu gasesc asta in Codul Fiscal.
Cel mai recent răspuns: biaioana , utilizator 00:45, 26 Ianuarie 2012
da, interesant este ca la sfaturile sefei mele, omuletul cu II a inceput demersurile pentru inregistrarea ca platitor de tva, i se va anula vechiul cod de inreg in scopuri de tva , i s-a cerut certificat de atestare fiscala si l-a obtinut pe zero( nimeni nu a sesizat nedepunerea decl 301+390) si va fi incepand cu 01.11.2011 platitor de tva, a depasit 35.000 euro in septembrie , pana la 10.10.2011 trbuia sa depuna 070 cu depasirea plafonului si de la finante au spus ca devine platitor de tva incepand cu noiembrie.
Referitor la problema cu deducerea tva, am primit raspuns de la finante, asa stiam si eu ca Dvs, dar se pare ca la finante e altfel : ei zic ca nu poti sa deduci tva aferent marfurilor de pe stoc daca ele sunt provenite din achizitie intracomunitara pt care nu am platit tva, doamna de la biroul de asistenta contribuabili a zis ca la art 152 imi explica CLAR ca nu am voie sa deduc, eu am citit si vad ca am voie sa deduc tva dar ea zice NU, deci la finante tre sa faci 7 drumuri sa se stranga tot biroul si mai vad ei: ar trebui sa te duci cu avocat, cu contabil dupa tine pt ca e jale mare.
Deci, eu si cu Dvs avem acelasi punct de vedere, dar se pare ca finantele nu au acelasi punct de vedere, si omuletul cu II vrea sa o lasam moarta, adica nu vrea sa solicitam deducerea tva ( ajustarea tva) pt ca el va inchide II in 1-2 luni, si va face o SC platitoare de tva pe care va trece toata marfa de pe II pe SC si aici alta problema : daca facem factura pe 31.10.2011 vom factura fara tva daca facturam pe 01.11.2011 facturam cu tva. El este un om foarte corect dar e sfatuit prost de catre sefa mea.Ea nu intelege ca trebuia depus 301+390 +plata tva ( culmea aici e de acord si directorul de la finante , cel putin asa zice omuletul care s-a dus personal la el si a vorbit) si el vrea sa factureze marfa exact in momentul vanzarii efective, atunci cand sunt gata actele pt noua SC platitoare de tva, care vor mai dura ceva ca el nu e in tara.
Acum intrebare: ce va risca el si daca au cum finantele sa descopere ca nu a depus 301+390+plata tva in rom? i-am explicat de amenzi pt nedepunere declaratii, de cei 2% din valoarea achizitiilor, i-am citit din cod fiscal, dar EL+SEFA+DIRECTOR FINANTE zic ca nu e asa, cei de la biroul de asistenta contribuabili zis si ei ca mine, si nu pot face prea mare caz pt ce deh. daca sefa zice ceva asa e ca ea, ca de asta e sefa.Domnule( DOAMNA) XERXES ma lamuriti si cu celelalte aspecte?
in momentul care firma din UE va depune decl. VIES, atunci se va vedea faptul ca beneficiarul livrarii din romania nu a depus decl. 390 si mai departe nici decontul special de tva si va fi obligat la plata taxei + dobanzi si penalitati aferente.
a primit certificat fiscal pe zero pentru ca in vectorul fiscal nu sunt trecute aceste doua declaratii nedepuse, ele depunandu-se doar in lunile in care au loc achizitii taxabile in romania.

intr-adevar, daca nu platiti tva prin decontul 301, nu aveti drept de ajustare, pentru ca taxa se individualizeaza prin depunerea acestui decont special de taxa si se include in costul marfii daca este achitata catre stat.

oricum daca vrea sa radieze II-ul, dupa ce va depune decl. 200 in mai 2012, sigur va avea control fiscal si atunci vor fi descoperite toate neregulile si vor urma amenzi si penalitati de intarziere.
asa e , am inteles si ajustarea deci daca depune 301 poate ajusta asa cum el nu a depus nu poate ajusta, i-am explicat si faza cu controlul si de la finante au zis ca nu e obligatoriu sa se faca control, iar declaratia 200 o va depune in nov-dec cand va radia II-UL, mie imi sunt clare toate acum, lor nu si mai vedem ce se mai intampla, dar referitor la momentul taxarii tva in oct fata de noiembrie este corect cum am prezentat ? in oct fara tva in nov cu tva?
Sa presupunem ca va fi control, el va trebui sa depuna 301+390+plata tva dar va mai putea ulterior sa-si poata ajusta tva? sa zicem ca in decembrie se vor intampla astea, iar el incepand de azi nu mai figureaza inregistrat in scopuri de tva,ci ca platitor de tva prin depasirea plafonului de 35.000 euro.
sigur ca este corect. se factureaza cu tva incepand cu data valabilitatii codului de tva, adica 1 nov 2011 pentru ca de atunci firma devine platitoare de tva.

atata vreme cat nu se radiaza de la registrul comertului poate sa ajusteze tva, termenul de prescriptie fiind de 5 ani.


bun, multumesc mult si o ultima intrebare ca devin prea stresanta: eu am dat pe marfa cam 70.000 euro( pret de achizitie fara adaos comercial) , am vandut cam de 40.000 e ( pentru marfa nu s-au intocmit nir-uri pt ca sefa a zis ca la II nu trebuie , gestiune a e ceva alandala si omul ruleaza ceva destul de mult) iar in momentul vanzarii ( expun parerea mea) trebuie facut inventar valorificat la pretul de achizitie si se determina astfel valoarea totala a marfii, el o poate vinde aplicand obligatoriu si adaos comercial? sa zicem 5%? poate aplica si discounturi? ce fel? de plata factura totala? de lichidare stoc marfa? sunt reglementate de o anumita lege? intreb astea pt ca toata marfa se va vinde in nov, deci cu tva, si factura ar trebui sa aiba o valoare cat mai mica, dar sa fie corecta.

Alte discuții în legătură

Declaratii fiscale Marya STANCU Marya STANCU buna seara amdeschis o i.i .neplatitor de tva si vreau sa aflu ce declaratie trebuie depusa in cazul cind depasesc in vinzari suma de 10 ... (vezi toată discuția)
> tva vanzare extracomunitara element94 element94 Buna ziua. Daca o I.I neplatitoare de TVA vinde marfa din UE prin internet unei firme non-UE care este scutita TVA - se factureaza TVA ? (vezi toată discuția)
Depasire plafon antispam antispam Buna ziua tuturor. Din cate am inteles, in cazul unui PFA care presteaza servicii intracomunitare, in momentul in care se depaseste plafonul de incasari de ... (vezi toată discuția)