avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reîncredințarea minorului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reîncredințarea minorului

La trei de la divort, in urma caruia copilul mi-a fost incredintat mie vine tatal si imi convinge copilul sa se mute cu el in localitatea lui de domiciliu, ca acolo tati il va duce la terase, ca il va duce la inot, fotbal si alte minunatii de genul asta. Mami in schimb il punea pe copil la lectii, sa isi stranga lucrusoarele de prin casa nu avea banii suficienti sa plimbe copilul in permanenta prin mall-uri sau sa ii cumpere toate jocurile PC pe care si le-ar fi dorit. Am fost nevoita sa accept dorinta copilului meu de a sta si cu tatal lui, de altfel sunt convinsa ca el chiar se va ocupa de baiat, asa ca din punctul meu de vedere copilului ii va fi bine si in preajma tatalui. Problema mea e alta...copilul meu a beneficiat in decurs de 3 ani de o pensie alimentara de 150 ron(atat a trecut in cartea de munca la firma pe care o si detine fostul sot), eu m-am mutat in alta localitate si am luat totul de la zero inclusiv un credit "Prima casa" , un apartament cu 3 camere pentru mine si copilul meu, iar "domnul" daca initial a spus ca nu are nevoie de nici un ban ..acum vrea 25% din salariu! Ideea e ca eu am rata pt acea locuinta de 50% din salariu...dc ii mai dau si fostului 25% raman falita! Incep sa cred ca de fapt nu urmarea reincredintarea copilului si a fost doar o cerere strict pecuniara si nu de suflet. Intrebarile mele sunt :
1. In cazul unui acord intre mine si tatal copilului in privinta domiciliului copilului si a programului de vizita cum se va stabili cuantumul contributiei fiecaruia la cresterea copilului?
2. Copilul are aproape 12 ani si el a mai incercat de doua ori sa stea cu tatal si nu au reusit sa stea mai mult de 3 sapt impreuna. In conditiile astea dc. copilul se razgandeste din nou si vrea la mine sa revina eu iar trebuie sa fac actiune in instanta? Deja ma scoate din minti aceasta naveta a copilului intre mine si tatal lui...nu ii este absolut deloc benefica plus ca judecatoriile nu sunt locul meu preferat de frecventat.
3. Tatal m-a amenintat ca o sa aduca diversi martori care sa vina sa spuna in instanta ca m-au vazut beata, sau dansand pe mese, sau mai stiu eu ce naiba i-o mai trece prin cap...deja ma ingrozeste aceasta idee, eu fiind o femeie calculata, serioasa cu a anume pozitie sociala. Intreabrea e e posibil sa ii dea copilasul doar lui in custodie si eu sa nu pot sa il iau cu mine ori de cate ori se va putea si va dori ci baiatul meu??? Pentru ca deja cauta tertipuri prin care sa nu ma lase sa il vad pe baiat..ba ca pleaca la munte, ba ca se duc la petrecere/gratar..etc...
Cel mai recent răspuns: anka564 , utilizator 14:35, 10 Octombrie 2011
Ai nevoi neaparat de sa treci prin judectaoriile, din pacate, dar si din fericire, daca nu exista o solutia amicabila in ceea ce priveste domiciliul precum intretinere pe care vreti sa le schimbati daca el nu vrea sa fie nobil si intelegator, daca o ar fi, se putea face un acord notariat in ceea ce priveste toate aceste aspecte, dar neaparat trebuie sa o binecunteaza judecatorului. Oricum dreptul de a avea legaturile pe cel care nu este domiciliat cu copilul este clar in favoare oricarui dintre parinti care nu locuieste cu el, si o puteti s-o regulati sau o cereti judecatorului. In ceea ce priveste contributia la intretinere e clar ce dv nu poate sa fie obligat la mai mult, fiind ce locuinta ocupa 50% din salariu, dar acuma nu mai este obligat un procent. Acuma potrivit art. 403 al nou cod civil in cazul de schimbarii imprejurarilor, instanta de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor divortati fata de copii, la cererea oricaruia dintre parinti, etc. dar contributia parintilor fiind aplicabil art. 527 care lasa in mod general cuantumul la discretia judecatorulio in functie de veniturile si bonurile, tinand seamna si de "celealte obligatiile ale sale", adica ipoteca.
Multumesc pentru raspuns..nu pot sa spun ca am inteles tot ce m-ati scris...dar ma gandesc ca poate mai primesc si alte raspunsuri. Pe de alta parte stiu ca la stabilirea pensiei de intretinere nu se tine cont de creditele in derulare...dar pe de alta parte am facut un credit ipotecar..pentru o casa, pentru a nu fi nevoita sa ma mut cu copilul dintr-o chirie in alta..nu am un credit de nevoi personale(masina, blanuri scumpe sau mai stiu eu ce vacante).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil vs parinti morenamaria morenamaria buna seara.as dori sa va expun urmatoarea situatie prin care trec niste prieteni de familie:fiica lor de 15 ani s-a indragostit foarte tare inca de anul trecut ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu minor anka564 anka564 Minorul in varsta de 12 ani are domiciliul la tata, dar din vara am stabilit impreuna cu tatal ca minorul sa vina sa locuiasca cu mine. Intrebarea mea e : ... (vezi toată discuția)
Scenarii divort verax4me verax4me Buna ziua, va rog a ma sfatui cu privire la un iminent divort; nu intru in prea multe detalii si incerc sa fiu cat mai succint ! Am fost casatorit inainte si ... (vezi toată discuția)