avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere mostenire/iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere mostenire/iesire din indiviziune

Buna ziua!

De mare ajutor mi-ar fi un raspuns la subiectul propus de mine!

Suntem(sau am fost pentru ca intre timp unii au decedat) 11 copii sa ziem "frati" astfel:

- sotul mamei mele a decedat, sotia tatalui meu a decedat. Tatal meu si mama mea, traind in concubinaj in jur de 30 de ani au dat nastere la 4 copii, printre care si eu. Mama mea a avut initial 2 copii cu primul ei sot, iar tatal meu cu prima sotie 5 copii, asa ca acum suntem 6 copii frati de mama, 9 copii frati de tata, 4 copii frati de mama si de tata si sigur sunt si frati vitregi!

Cand s-au luat sa zic asa, mama mea avut 4 ha de tere agricol, iar tatal meu 6 ha de teren agricol, la momentul de fata fiind emise 3 acte de proprietate.
1.Unul de 6 ha pe numele a 10 mostenitori, tata fiind decedat la data revendicarii si din nestiinta am trecut pe cerere asa cum am crezut eu de cuviinta si pe act se specifica ca fiecare avem 0,6 ha, printre mostenitori se afla mama, in viata la acea data si cei 2 copii ai mamei din prima casatorie si nu se afla 2 copii ai tatalui, pe principiul ca ei primisera ca zestre pamant cu ocazia casatoriei lor .

Ulterior, am mai revendicat unele suprafete de teren(in baza legii LUPU) si au fost emise 2 acte pe proprietate astfel:
2. Unul de 4 ha pe numele mamei
3. unul de 1 ha pe numele tatalui

Ultimile doua acte sunt emise pe numele parintilor, desi ei la data emiterii actelor erau decedati.

Este lesne de inteles, ca este mai greu sa ne putem intelege si sa mergem la notar si de aceea as ruga sa imi dati unele sfaturi de a rezolva aceasta "simpla" problema in conditiile in care deja sunt destule discutii care mai de care mai indreptatit sa primeasca mai mult. Ba mai mult unii beneficiaza de fructele de pe terenuri iar altii nu.
Eu doresc in primul rand ca fiecare sa primeasca partea sa si mai apoi mai vedem daca e cazul sa cer si drepturile care mi se cuveneau.
Imi dau seama ca masa succesorala nu este asa de mare, dar totusi este dreptul fiecaruia. Problema o sa fie cu impartitul cheltuielilor de judecata, de umblat...

Astept cu mare interes sa stiu care sunt pasii de urmat si cu un sfat daca se poate!
Multumesc foarte mult!

NOTA: Importand de stiut ca nu s-a efectuat nicio dezbatere succesorala atunci cand mama, respectiv tata au ramas singuri.
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2011
ContSters50658, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 13:12, 11 Octombrie 2011
Fara a intra in detalii, care presupun referiri clare la cotele cuvenite fiecarui mostenitor, pentru situatia in care nu exista posibilitatea unei intelegeri intre mostenitori (toti!), atunci este necesara dezbaterea succesorala in instanta (ca deschiderea succesiunilor se face in momentul mortii). In acest sens trebuie ceruta aceasta dezbatere la judecatoria ultimului domiciliu al defunctului. Insa va trebui sa aveti in vedere atat necesitatea dezbaterii succesive a mostenirilor celor doi decedati cat si faptul ca instanta competenta in cazul situatiilor legate de imobile (terenuri si cladiri) este cea de la locul situarii imobilelor. Cred ca este bine sa angajati, impreuna cu acea parte din mostenitori cu care cadeti de acord in acest sens, un avocat de la locul instantei competente. Este necesar sa solicitati atat dezbaterea succesiunilor cat si partajul judiciar al bunurilor, cu stabilirea atat a cotelor cat si a loturilor de bunuri si drepturi concrete ce se cuvin fiecarui mostenitor.
Care este instanta competenta daca:

- Terenurile se afla in comune diferite din acelasi judet
- ultimul domiciliu al tatalui a fost o comuna dintr-un judet
-Ultimul domiciliu al mamei a fost in alt judet
Pe scurt: puteti introduce cereri la instantele competente ale fiecarei actiuni si veti solicita conexarea pricinilor la una dintre ele, daca este cazul, in temeiul art.164 C.pr.civ. . Veti introduce mai inatai cererea de dezbatere a succesiunii primului decedat (tatal), fiindca dezbaterea celui care i-a supravietuit nu se poate face fara dezbaterea aceluia, apoi a dezbaterii succesiunii celui decedat ulterior (mama), cu solicitarea si a partajarii bunurilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat mostenitor gabriella1065 gabriella1065 Vreau sa obtin certificatul de mostenitor , am intrebat la 3 notari si fiecare mi-a spus alte acte . Problema este ca pentru a obtine certificatul de ... (vezi toată discuția)
Mostenire bunuri de la bunic Raimonda Raimonda Va prezint urmatoarea situatie: -casa construita de parintii mei in 1960,dar pe numele bunicului -taxele casei platite de parintii mei -exista ... (vezi toată discuția)
Intrebare mostenire tata decedat andrei0901 andrei0901 Salut Am dreptul la o mostenire dupa tata si vreau sa aflu pasii urmati pt a intra in posesia ei si cotele care imi revin mie in urma decesului tatalui meu ... (vezi toată discuția)