avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... care este forma corecta in cartea de munca? jurist sau ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

care este forma corecta in cartea de munca? jurist sau consilier juridic?

Am o simpla intrebare...care este forma corecta in cartea de munca? jurist sau consilier juridic? exista vreo lege in care se stipuleaza?ms
jureconsultus sau jurisconsultus (lat.) = cunoscator in ale dreptului, priceput in drept (consultus = intelept, intrebat de sfat, iscusit, dibaci). Adica...specialist in drept care da consultatii/sfaturi juridice

jurisconsult = consilier juridic (de la frantuzescul conseiller sau conseilleur = sfatuitor, povatuitor... intr-un anumit domeniu)

Ba chiar in dictionare latinesti se poate intalni forma consultusjuris

Asa incat eu n-am sa pricep in veci cum au vazut unii vreo diferenta intre aceste notiuni de natura sa duca la doua "meserii".
Cele doua notiuni sunt sinonime.
Iar atata vreme cat avem o notiune consacrata deja in legea cadru 514/2003 (consilier juridic) ar trebui sa dispara cel de-al doilea cod din COR creatoar de confuzii

Legea 24/2000 cu privire la normele de tehnica legislativa, zice ca:

Art. 34. - (1) Actele normative trebuie redactate într-un limbaj şi stil juridic specific normativ, concis, sobru, clar şi precis, care să excludă orice echivoc, cu respectarea strictă a regulilor gramaticale şi de ortografie.
(2) Este interzisă folosirea neologismelor, dacă există un sinonim de largă răspândire în limba română. În cazurile în care se impune folosirea unor termeni şi expresii străine, se va alătura, după caz, corespondentul lor în limba română.
(3) Termenii de specialitate pot fi utilizaţi numai dacă sunt consacraţi în domeniul de activitate la care se referă reglementarea.
(4) Redactarea textelor se face prin folosirea cuvintelor în înţelesul lor curent din limba română modernă, cu evitarea regionalismelor. Redactarea este subordonată dezideratului înţelegerii cu uşurinţă a textului de către destinatarii acestuia.


Observatie,
JURIST, ESTE PROFESIUNEA CONFERITA PRIN ANII DE STUDIU si DIPLOMA DE LICENTA (in consecinta nu este suficient sa fii absolvent de drept, ci trebuie sa fii licentiat in Drept, ca sa "fii" jurist!)
Insa,
OCUPATIIA/FUNCTIA este expresia sintetica - lato sensu -a ansamblului de atributii de serviciu/ sarcini de serviciu, corespunzatoare unor specialitati, profesii, activitati de profil administrativ sau de specialitate (tehnic, economic, juridic, artistic, didactic, de cercetare, medical etc.).
Functia este conferita prin calitatea de angajat.

In ceea ce priveste OCUPATIA:CONSILIER JURIDIC, JURIST, COCILIATOR etc.,etc.,etc.,(functii juridice), ATENTIE:
daca COR, (CVLASIFICAREA OCUPATIILOR IN ROMANIA) prevede DENUMIREA FUNCTIEI/ OCUPATIEI, ATUNCI INTREBAREA, CUM TREBUYIE CONSEMNAT (CORECT ) IN CARTEA DE MUNCA are urmatorul raspuns LOGIC:
NEEXTRAPOLAND, ATAT NOTIUNEA DE "CONSILIER JURIDIC" CAT SI ACEEA DE "JURIST" SUNT ADMIS(IBIL|)E.
MAI TRAGIC TRAIESC EU, SUNT INCADRATA CA REFERENT JURIDIC (CA O NECALIFICATA ADICA) OCUPATIE DE NEREGASIT IN COR.
"CAREVASAZICA NU LE ARE!!!"
Rog a se vedea,

Cod Descriere
Grupa 242 - 4 inregistrari
2421 Avocati
Nivelul de instruire: 4 (studii superioare)
Avocatii acorda asistenta juridica persoanelor fizice si juridice in scopul apararii drepturilor si intereselor legitime ale acestora, pentru realizarea ordinii de drept si a justitiei.
2422 Magistrati (judecatori, procurori)
Nivelul de instruire: 4 (studii superioare)
Magistratii pot fi judecatori in cadrul instantelor judecatoresti, inamovibili investiti, prin lege, cu atributii de judecare a proceselor civile, comerciale, penale, de contencios administrativ si alte cauze, sau procurori, apartinand Ministerului Public, insarcinati sa sesizeze instantele judecatoresti pentru aplicarea legii in vederea apararii intereselor generale ale societatii; efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, sesizeaza instantele de judecata si indeplinesc alte atributii stabilite de lege.
2423 Specialisti in domeniul standardizarii, auditului si evaluarii conformitatii
Nivelul de instruire: 4 (studii superioare)
Grupa de baza (inclusiv descrierea acesteia) introdusa prin Ordinul MMSS nr. 86/2001, Ordinul INSSE 1453/2001.

Specialistii in domeniul standardizarii, auditului si evaluarii conformitatii realizeaza standarde profesionale si nationale; proiecteaza, realizeaza si dezvolta sistemele de management pentru domeniul calitatii, mediului, securitatii informatiei, securitatii si sanatatii in munca; propun politici si obiective pentru domeniul calitatii, mediului, securitatii informatiei si sanatatii profesionale; organizeaza si efectueaza audituri prin care constata eficacitatea acestor sisteme de management; evalueaza conformitatea produselor si a sistemelor de management fata de reglementarile sau standardele stabilite si fata de prevederile conducerii organizatiei.
2429 Juristi neclasificati in grupele de baza anterioare
Nivelul de instruire: 4 (studii superioare)
Juristii, altii decat cei clasificati in grupele de baza anterioare, exercita functii juridice care constau in elaborarea unor acte juridice sau contracte, facilitarea transferurilor de proprietate, anchetarea imprejurarilor in care s-au produs decese in afara cauzelor naturale.

O ZI SENINA SI INSPIRA(N)TA TUTUROR!!!



meerceea a scris:

Am o simpla intrebare...care este forma corecta in cartea de munca? jurist sau consilier juridic? exista vreo lege in care se stipuleaza?ms



DACA IMI ESTE PERMIS, PENTRU MULTI CARE SE GRABESC SA RASPUNDA! va dau si eu un simplu raspuns:
1. PROFESI(UN)EA este diferita atat de termenul OCUPATIE; ambele sunt diferite de termenul FUNCTIE
2. TERMENII , "JURIST", "CONSILIER JURIDIC" POT FI EVIDENTIATI IN CARTEA DE MUNCA CU CONDITIA CA OCUPATIA PE CARE O DETINE ANGAJATUL SA FIE DE JURIST SAU DE CONSILIER JURIDIC.AMBELE OCUPATII SUNT RECUNOSCUTE DE COR(actualizat)
Consecinta:
Desi profesiunea absolventului de drept LICENTIAT, se numeste JURIST, iar incadrarea DE CATRE ANGAJATORI (devenita principial generica si fiind reglementata de lege speciala, 514, legea exercitarii profesiunii de consilier juridic etc.)ca si ocupatie este "CONSILIER JURIDIC", ambele DENUMIRI iata, sunt recunoscute de COR, deci CORECTE SI VALABILE CA OPERATE IN CARTEA DE MUNCA.

Avand in vedere acelasi COR dar si prevederile Art.7 din Legea nr. 514/2003, " Activitatea de consilier juridic este considerată vechime în muncă juridică în funcţiile de magistrat, avocat, notar public sau alte funcţii juridice, potrivit dispoziţiilor legale specifice fiecăreia dintre aceste profesii",
EXPRESIA"ALTE FUNCTII JURIDICE(...) lasa loc de interpretare...

MULTUMESC.

:offtopic: Interventie moderator
@ vioricaungureanu
1. Scrierea nejustificata cu majuscule este greu de citit. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum.

2. Postarea mai multe mesajor consecutive in aceeasi discutie constituie o incalcare a Regulamentului forumului. Daca aveti mai multe lucruri de spus, puteti folosi functia de editare a mesajului anterior.

Aveti dreptate!
Adresez scuzele de rigoare.
Concentrata pe subiect, am omis regulamentul, aplicand (din "exces de zel" si deformatiune profesionala) doua moduri de subliniere a chestiunilor mai importante, in dorinta de a ma face inteleasa, sublinierea prin majuscule si cea admisa de forum, cu ( u ).
Mea colpa. Multumesc.
Cu consideratie,
Viorica Ungureanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta dintre consilier juridic si juristconsult claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Sunt coduri cor diferite pentru cele doua denumiri. Care este diferenta, poti fi angajat la un srl pe fiecare din aceste pozitii cu cim, conteaza daca nu ... (vezi toată discuția)
Jurist GogaL GogaL Buna ziua, Pot fi angajata ca și jurist la o societatea privată dacă mai am și funcția de asistent director intr-o instituție publica? Știu ca pe ... (vezi toată discuția)
Cor - jurisconsult sau consilier juridic? Doresc sa va supun atentiei o “discutie” in legatura cu doua notiuni: aceea de “consilier juridic” si respectiv cea de “jurisconsult”. Scopul ... (vezi toată discuția)