Buna ziua si va salut cu respect.Vreau sa va prezint un articol de care m-am lovit in relatia cu
societatea de asigurari. Articolul este din Ordin 8/2008 pentru punerea in aplicare a legii 136/1995.
Art. 53. - Prin valoarea de nou a vehiculelor se intelege:
a) pentru vehiculele de productie romaneasca, pretul de comercializare de nou la data producerii accidentului, conform:
- facturilor de achizitie sau facturilor pro forma de leasing, in cazul vehiculelor achizitionate de nou de catre proprietar;
- listelor de preturi de la unitati de specialitate din Romania;
b) pentru vehiculele de productie straina, pretul de comercializare de nou la data producerii accidentului, conform:
- facturilor de achizitie sau facturilor pro forma de leasing in cazul vehiculelor achizitionate de nou de catre proprietar de la unitati de specialitate din Romania;
- listelor de preturi de la unitati de specialitate din Romania; sau, in lipsa acestora,
- pe baza cataloagelor de specialitate, echivalat in lei la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data producerii accidentului;
c) pentru tipurile de vehicule la care nu exista preturi stabilite sau pentru tipuri ori modele care nu se mai fabrica, ultimul pret de comercializare (de nou) al acelui tip/model de vehicul, comunicat de producator, sau valoarea stabilita prin asimilare cu pretul de vanzare de nou al unor vehicule care au aspect si caracteristici tehnice similare, din productia interna ori externa.
.
Am citit de multe ori art.53 din ordin 8/2008 al c.s.a.,si in comparatie cu textul de la literele a) si b) care este
precis, la litera c) exista de doua ori cuvintul "sau" ceea ce lasa loc interpretarilor,dovada cele 2 evaluari
de pana acum(gresite).:
"c) pentru tipurile de vehicule la care nu exista preturi stabilite sau pentru tipuri ori modele care nu se mai fabrica, ultimul pret de comercializare (de nou) al acelui tip/model de vehicul, comunicat de producator, sau valoarea stabilita prin asimilare cu pretul de vanzare de nou al unor vehicule care au aspect si caracteristici tehnice similare, din productia interna ori externa."
Eu personal vad acest articol astfel : datorita primului "sau" exista 2 categorii de vehicule
1)...la care nu exista preturi stabilite (probabil cele artizanale)
2) pentru tipuri ori modele care nu se mai fabrica
si evaluarea se face astfel :
a) ultimul pret de comercializare(de nou) al acelui tip/ model,comunicat de producator
b)valoarea stabilita prin asimilare cu pretul de vanzare de nou al unor vehicule care
au aspect si caracteristic itehnice similare, din productia interna ori externa
datorita urmatorului "sau" exista 4 variante :
1)a) si 1)b)
2)a) si 2)b)
dar varianta 1)a) nu are logica,deci ramane 1)b) si ca art. sa nu aiba echivoc
ramane 2)a)
Credeti ca rationamentul meu este bun ?
Da ca da ce se poate face
Va multumesc.