avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA dauna totala/valoare de nou auto/intrerpretare ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA dauna totala/valoare de nou auto/intrerpretare Ordin CSA 14/2011

Buna seara
Sunt implicat intr-o speta de dauna totala cu o firma de RCA f cunoscuta.
Am un VW Passat din 1994 1.9 TD 55KW si au spus ca nu pot deconta decat cca 1100 euro , deoarece masina este mai veche de 10 ani si nu se mai fabrica /
Au calculat o valoare de nou de cca 10 200 euro-uzura 85%(pe care nu o contest) ,a reiesit valoarea de despagubire de cc 1140 euro dupa scaderea epavei , stabilita prin asimilare cu pretul de vanzare al unor vehicule care au aspect si caracteristici tehnice similare. Nu am fost de acord si am cerut sa mi se calculeze valoare de nou cf.cataloagelor,preturilor de nou comunicate de producator dar ei au spus ca respecta pct c art 53. Cf catalog Schwache, Eurotax valoarea este de nou de cca 20000 euro.

1.Ce sa fac in acest caz sa fac plangere la CSA + chemare la conciliere printr-un avocat?
2.Ce fac ei nu e cumva ‘inselaciune la masuratoare’ , fapte prevazute in codul penal?
3.Dpdv juridic existand in art 53 pctele b si c, cum trebuie respectate ca si ordine? daca unul nu se aplica trecem la urmatorul? sau e la libera alegere a firmei in acest caz sa aleaga ce ii e mai favorabil in cazul lor la valoarea cea mai mica de nou a masinii? Exista acel "sau" la pct. c) ...cum trebuie respectat dpvd juridic ? Ii da drept firmei de asigurari sa imi calculeze un pret de nou al masinii distruse nu pe baza unor cataloage care exista ci dupa norme proprii care nu sunt pt mine ca pagubit satisfacatoare?
Va multumesc mult

Imi permit sa postez din ordinul 14.2011:
"Art. 53 — Prin valoarea de nou a vehiculelor se intelege:
b) pentru vehiculele de productie straina, pretul de comercializare de nou:
— conform listelor de preturi de la unitati de specialitate din Romania, valabile la data producerii accidentului; sau, in lipsa acestora,
pe baza cataloagelor de specialitate, ....
c) pentru tipurile de vehicule la care nu exista preturi stabilite sau pentru tipuri ori modele care nu se mai fabrica, ultimul pret de comercializare (de nou) al acelui tip/model de vehicul, comunicat de producator, sau valoarea stabilita prin asimilare cu pretul de vanzare de nou al unor vehicule care au aspect si caracteristici tehnice similare, din productia interna ori externa."
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2012
isva1001, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihai Lupu , Consultant asigurari 19:46, 22 Noiembrie 2012
Buna seara. Din cele relatate de dvs cu privire la argumentele aduse de firma de asigurari RCA in sprijinul justificarii valorii mentionate, a reiesit faptul ca deoarece masina este mai veche de 10 ani si nu se mai fabrica, aceasta nu poate deconta decat cca 1100 euro, plecand de la o valoare de nou de cca 10 200 euro, din care au scazut uzura in procent de 85%. Cheia problemei ar fi, asa cum ati intuit si dvs, aplicarea corecta a prevederilor pct. c) al art. 53, din Ordinul nr. 14 din 2011.
Din acest motiv consider ca ar fi potrivit a va adresati in scris presedintelui CSA pentru sanctionarea firmei respective de asigurare RCA care v-a neindreptatit prin nedeterminarea corecta a
"valoarei de nou a vehiculului".
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2012
Mihai Lupu, Consultant asigurari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza suma care trebuie sa o primesti la dauna totala? ContSters161836 ContSters161836 Buna ziua Va rog sa ma ajutati sa calculez suma pe care trebuie sa o primesc cu polita rca pentru dauna totala. Masina este un volkswagen polo din 2001 (an ... (vezi toată discuția)
Despagubire dauna totala allexerf allexerf am o masina cumparata pe 29,06,2008, dauna totala, 35558km la bord, cei de la asigurari mi-au calculat un grad de uzura de 32% valoarea de nou a fost de ... (vezi toată discuția)
Valoare dauna totala cu tva sau fara? Gabriel.BRD Gabriel.BRD Buna ziua, Apelez la dumneavoastra pentru a afla un argument cu trimitere catre un articol de lege daca este posibil, care sa sustina luarea in calcul a ... (vezi toată discuția)