avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Efectele juridice ale partajului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Efectele juridice ale partajului

Art. 680

Efectele juridice ale partajului

(1) Fiecare coproprietar devine proprietarul exclusiv al bunurilor sau, după caz, al sumelor de bani ce i-au fost atribuite numai cu începere de la data stabilită în actul de partaj, dar nu mai devreme de data încheierii actului, în cazul împărţelii voluntare, sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.

(2) În cazul imobilelor, efectele juridice ale partajului se produc numai dacă actul de partaj încheiat în formă autentică sau hotărârea judecătorească rămasă definitivă, după caz, au fost înscrise în cartea funciară.
in concluzie ca sa pot face partajul(chiar si judiciar?) imobilele trebuie inscrise in cf ...sunt atatea imobile necadastrate...si chiar asa cum ramane cu principiul ca nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune...s-au cam grabit cu codu asta...
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 15:24, 3 Ianuarie 2012
E vorba de corelarea cu efectele constitutive ale inscrierii in cartea funciara (mai ales ca efectele partajului NU mai sunt declarative). Insa, de vreme ce efectul constitutiv al CF e amanat, atunci si prevederea de mai sus trebuie interpretata in consecinta:

Art. 56 - (1) Dispoziţiile art. 557 alin. (4), art. 565, art. 885 alin. (1) şi art. 886 din Codul civil se aplică numai după finalizarea lucrărilor de cadastru pentru fiecare unitate administrativ-teritorială şi deschiderea, la cerere sau din oficiu, a cărţilor funciare pentru imobilele respective, în conformitate cu dispoziţiile Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Până la data prevăzută la alin. (1), înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate şi a altor drepturi reale, pe baza actelor prin care s-au transmis, constituit ori modificat în mod valabil, se face numai în scop de opozabilitate faţă de terţi (LPA, art. 56).
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2011
Bellatrix, utilizator
de acord insa atata timp cat legea 71 nu-mi exclude textul de la partaj nu pot extinde interpretarea...a,ca totul a fost scris pe fuga fara a armoniza dispoztiile ,cu un pic din codul civil italian,un pic din cel din quebec...o mare varza...
Stimate Coleg!
Chiar si in situatia in care un imobil nu are intocmita documentatia cadastrala si, pe cale de consecinta, nu este inscris in CF, se poate face partajul acestuia, atat voluntar, cat si judiciar.
Astfel cum rezulta si din economia textului precitat, in cazul partajului voluntar, actul de partaj fiind intocmit in forma autentica, la notar, este cel care se inscrie in CF, si, astfel, acest act, prin inscriere, da caracterul constitutiv de drepturi al partajului voluntar.
In cazul partajului judiciar, potrivit dispoziţiilor Ordinului comun al Ministrului Justitiei nr. 1882/C din data de 12 septembrie 2011 şi al Directorului general al ANCPI nr. 1044364 din data de 19 septembrie 2011pentru aprobarea Regulamentului privind avizarea tehnică a expertizelor judiciare efectuate de experţii judiciari în specializarea topografie, cadastru şi geodezie, publicat în M. Of. al României, Partea I, nr. 715 din data de 11 octombrie 2011 , în vederea efectuării înscrierii în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară conform Legii nr 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a imobilului care a făcut obiectul litigiului în care s-a dispus expertiza judiciară, planul de amplasament şi delimitare a imobilului pentru care s-a admis recepţia în condiţiile prezentului regulament ţine locul documentaţiei cadastrale după pronunţarea hotărârii judecătoreşti irevocabile. Potrivit art. 10 din Regulament, atribuirea numărului cadastral se face de către OCPI, după verificarea corespondenţei cu realitatea din teren, dacă situaţia tehnico-juridică a imobilului nu a fost modificată prin înregistrări ulterioare avizării tehnice a expertizei judiciare.
Ordinul de mai sus intra in vigoare in termen de 90 de zile de la data publicarii sale in M.Of.
Ultima modificare: Joi, 22 Decembrie 2011
INM, utilizator
da este adevarat ca expertiza judiciara poate constitui ..insa ce facem in cazul partajului voluntar - facut prin notariat
apreciez ca aici nu se poate
Se poate face inscrierea in CF astfel cum am aratat mai sus si in cazul partajului voluntar.
Temeiul legal il constituie prevederile art. 888 NCC,potrivit carora inscrierea in CF se efectuaza in baza inscrisului autentic notarial, a hotararii judecatoresti ramase definitiva, a certificatului de mostenitor sau in baza unui alt act emis de autoritatile administrative, in cazurile in care legea prevede aceasta.

Alte discuții în legătură

Carte funciara sorin_mocanu76 sorin_mocanu76 In anul 2003 am cumparat un teren de la parintii mei cu act de vanzare-cumparare , in suprafata de 1041mp(mentionez ca suprafata din titlul de propietate e de ... (vezi toată discuția)
Partaj - dobandire locuinta MagdaPopa MagdaPopa As vrea sa cunosc ce trebuie facut dupa incheierea partajului (in urma divortului) pentru a putea deveni proprietar unic al unei locuinte ce a fost pe numele ... (vezi toată discuția)
Suprapunere teren olaroiu olaroiu Articolul 118 - ODG 700/2014 actualizat din Regulamentul de avizare, receptie si înscriere în evidentele de cadastru si carte funciara din 09.07.2014 spune ... (vezi toată discuția)