avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... carte funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

carte funciara

In anul 2003 am cumparat un teren de la parintii mei cu act de vanzare-cumparare , in suprafata de 1041mp(mentionez ca suprafata din titlul de propietate e de 1000mp).S-a intabulat, s-a facut carte funciara,ulterior am construit o casa... Acum primaria ar vrea sa imi ia cei 41mp pe motiv ca nu- justific amenintandu-ma ca-mi m
odifica cartea funciara(mentionez ca trei din vecini sunt drumuri comunale).
1.poate recupera primaria cei 41 mp?
2.se poate modifica cartea funciara?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: sorin_mocanu76 , utilizator 20:15, 18 Aprilie 2014
Legea nr. 7/1996 prevede:
Art. 33. - (1) Inscrierile si radierile efectuate in cartile funciare nu pot fi rectificate decat pe baza hotararii instantei judecatoresti definitive si irevocabile sau pe cale amiabila, in baza unei declaratii date in forma autentica, de titularul tabular, respectiv de titular, in baza unei documentatii cadastrale.
.....................................................
Art. 40. - (1) Prima inregistrare a imobilelor in sistemul integrat de cadastru si cf se poate realiza si in baza certificatului de mostenitor sau a actului de partaj voluntar incheiat in forma autentica, a partajului judiciar si a documentatiei cadastrale
(2) Continutul documentatiei cadastrale se stabileste prin regulament aprobat prin ordin cu caracter normativ al directorului general al Agentiei Nationale, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I
(3) In cazul lucrarilor de inregistrare in cadastru si in cartea funciara realizate la cererea persoanelor interesate, daca suprafata din masuratori este diferita de suprafata inscrisa in cartea funciara, de cea din documentatia cadastrala precedenta pentru care nu s-a deschis carte funciara sau de suprafata din actele de proprietate, cererea de receptie si inscriere in cartea funciara se solutioneaza astfel:
a) daca suprafata din masuratori este mai mica, atunci suprafata din masuratori se inscrie in cartea funciara in baza documentatiei cadastrale si a declaratiei proprietarului;
b) daca suprafata din masuratori este mai mare in proportie de pana la 10% inclusiv, in cazul terenurilor din intravilan, si de pana la 5% in cazul terenurilor din extravilan, atunci suprafata din masuratori se inscrie in cartea funciara in baza documentatiei cadastrale si a declaratiei proprietarului;
c) daca suprafata din masuratori este mai mare decat procentul stabilit la lit. b), se va depune certificatul prev. la art. 13 alin. 2. In acest caz, procedura de emitere a certificatului se va stabili prin protocolul incheiat in conditiile art. 13 alin. 7. ;)
Sa inteleg ca detin legal cei 41 mp?
multumesc=D>
Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2014
sorin_mocanu76, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme de intabulare tisamar tisamar Am cumparat un teren care are o suprafata de 2337 mp in CF, insa in realitate suprafata masurata a terenului este de numai 2198 mp. Intre timp am construit o ... (vezi toată discuția)
Rectificare carte funciara nutica nutica Buna ziua, Am si eu o intrebare, cum pot rectifica o carte funciara, din suprafata mai mica in suprafata mai mare, am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Neconcordanta intre contractul de vc si extras cf wirtej wirtej in contractul de VC scrie clar: se vinde locuinta in suprafata utila de\\\" x mp \\\" reprezentind o cota indiviza de\\\" z % \\\"din imobil si odata cu ... (vezi toată discuția)