avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati cheltuieli intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati cheltuieli intretinere

Buna ziua !

Va rog sa-mi spuneti in baza carei legi se calculeaza penalitatile de intarziere la plata intretinerii in sistem centralizat [CET Bacau],ce procent reprezinta acestea din debit si daca e legal sa se calculeze penalitati la penalitati ?

Va multumesc si va doresc o zi excelenta !
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:38, 10 Octombrie 2011
Penalizarile la intretinere se calculeaza pe baza sistemului de penalizari al asociatiei de proprietari conform Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionarii asociatiilor de proprietari.

Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
[...]
j) stabileste sistemul propriu de penalizari ale asociatiei de proprietari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale;
[...]
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2011
elga50, moderator
Pentru intarzieri la plata facturilor, furnizorul din orasul dumneavoastra, aplica penalizari asociatiei de proprietari. Conform contractului furnizorul aplica penalitzari "egale cu nivelul dobanzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare, in cazul neachitarii facturilor la termen".
La randul ei asociatia poate aplica penalizari conform sistemului propriu, asa cum s-a explicat mai sus, penalizari aplicare asupra oricarei sume restante nu numai a sumelor restante pentru agentul termic.
Dar la fel de legal, asociatia poate sa repartizeze doar penalizarile facturate de furnizori, pe proprietari, proportional cu restantele acestora catre asociatie. In aceasta situatie nu se mai discuta de limitarea procentului de penalizari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coeficient penalitati intretinere! radu_ro1985 radu_ro1985 Vin si eu cu o mica problema, referitoare la penalitatile care se aplica pentru intarzaierile pentru neplata la timp a cheltuielilor de intretinere! Spre ... (vezi toată discuția)
Sistem de penalitati popem popem Buna seara Asociatia de proprietari nu are sistem de penalizare propriu , dar la o restanta de ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor intr-o factura la proprietar apartament restantier Constanta Loga Constanta Loga Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor pe factura pentru un proprietar de apartament restantier?Penalizarile sunt incluse in factura curenta.Se ... (vezi toată discuția)