avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Art. 317 - Independența patrimonialã a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Art. 317 - Independența patrimonialã a soților

Art. 317

Independenţa patrimonială a soţilor
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ sau cu terţe persoane.

... sa inteleg ca inclusiv vanzare, intretinere, renta etc. Nu se spune nimic de natura bunului dobandit (propriu/comun) si nici de natura contraprestatiei... Cumpar un bun propriu al sotului cu ce? Cu salariu nu prea ca e bun comun...
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2011
klewos, utilizator
Cel mai recent răspuns: elenas68 , utilizator 15:12, 13 Octombrie 2011
"Bunurile proprii
Art. 340 Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soț:
...
(g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum
și bunul dobândit în schimbul acestora;"

incheierea unui act juridic intre soti in cazul in care implica bunuri proprii, rezulta bunuri proprii.

"Bunurile comune
Art. 339. Bunurile dobândite în timpul regimului comunității legale de oricare
dintre soți sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmășie ale soților."

orice alte bunuri sunt bunuri proprii (exceptia este Art. 340)
Buna ziua,
Referitor la subiectul de mai sus,nu am inteles,conform noului cod civil se poate incheia act de vanzare cumparare intre soti?
poate ne lamuresc colegii care au inteles articolul din lege...
Greu cu acest nou cod...
Sotii isi stabilesc regimul matrimonial: comunitatea legala (devalmasia, ca pe vremea codului vechi), comunitatea conventionala si separatia de patrimonii.
Dupa cum spune si textul citat, se pot incheia contracte de vanzare-cumparare intre soti cu respectarea regimului matrimonial ales (vezi registrele notariale).
Sotii se pot afla doar intr-o singura situatie din cele trei. In momentul in care hotarasc schimbarea regimului matrimonial (pe baza de declaratie care se noteaza in Registrul Notarial National al Regimului Matrimonial) vor imparti si bunurile sau le vor introduce in comunitatea de bunuri.
Spre ex; sotii se afla in regimul comunitatii legale si au in proprietate o casa. Doresc sa schimbe regimul matrimonial in comunitate conventionala. Merg la notar si prin declaratie autentica (ce se va nota in registru) declara regimul matrimonial si totodata stabilesc si cota ce revine fiecaruia din imobil(3/4 sotul si 1/4 sotia). Sotii se afla in comunitate conventionala si detin in comun proprietatea imobilului. Astfel sotii vor putea dobandi in comun bunuri, dar in raport cu cota de contributie la dobandirea bunului a fiecaruia.
Sotii pot opta pentru separatia de patrimonii si in acest caz unul va primi casa in proprietate exclusiva, iar celalalt va primi o suma de bani (dupa cum s-au inteles) suma cu care isi va putea cumpara orice bun care va deveni bun propriu.
In oricare din situatii sotii isi pot vinde bunurile intre ei, in raport de regimul matrimonial ales!
Fata de situatia din vechiul cod in care sotii puteau detine bunuri in devalmasie sau bunuri proprii, acum pot detine si bunuri in comun (pe cote parti), acesta fiind elementul de noutate...
De aici se poate intelege continutul articolului in discutie cu privire la independenta patrimoniala a sotului... Se punea intrebarea din ce venituri (venitui proprii-chirii, mosteniri, drepturi de autor...).
ce s-ar putea face in cazul in care intr-o casatorie existenta (incheiata inainte de 1 oct 2011) unul din soti are cumparat inainte de casatorie cu credit un imobil care este ipotecat in favoarea bancii. Scadenta este 2031.
celalalt sot este dispus sa preia jumate din rate. cum se poate face tranzactia?

Exista mai multe impedimente:
- veniturile din salar sint bunuri comune iar sotii nu dispun de alte venituri ca fiind bunuri proprii
- ipoteca pe imobil in favoarea bancii
- imobilul este achitat in proportie de 50% avans si 50% credit, din credit s-a achitat aproximativ 5%.
- creditul a fost contractat in urma cu 2 ani iar de atunci preturile la imobile au scazut. in cazut redistribuirii soldului intre soti si a efectuarii unei reevaluari, s-ar putea ca unul dintre soti sa nu se mai incadreze cu rata.

Alte discuții în legătură

Trecerea apartamentului dobandit inaintea casatorie pe numele ambilor soti 2015 PROPIETARap PROPIETARap Inainte de casatorie sotul sau sotia a dobandit prin vanzare cumparare un apartament. Dupa casatorie proprietarul(sotul sau sotia) apartamentul decide ca ... (vezi toată discuția)
Cota parte apartament sotie cumparat inainte de casatorie JohnRomero JohnRomero Buna ziua, Sotia mea a cumparat un apartament cu credit ipotecar. Anul acesta ne-am casatorit si m-am gandit sa acopar jumatate din creditul total prin ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil intre soti; LDMUNTEANU LDMUNTEANU Buna ziua, as vrea sa-mi spuneti daca in cazul unui imobil achizitionat in timpul casatoriei sub regimul comunitatii legale de bunuri unul dintre soti ... (vezi toată discuția)