avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident rutier-vatamare corporala grava
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident rutier-vatamare corporala grava

Buna dimineata,

Sunt un tanar de 23 de ani care in urma cu un an , mai exact in august 2007, ma deplasam spre casa impreuna cu prietena mea(aflandu ma la volan).Ploua marunt , era 02:00 spre 03:00 dimineata ,nu aveam o viteza exagerata,undeva pe la 60 km/ora ,la un moment dat intr o curba usoara masina a derapat brusc catre dreapta ,am incercat sa o redresez luand de volan stanga dupa care m a tras pe contrasens intrand in coliziune cu un microbuz ce se deplasa din contrasens.In urma accidentului,am suferit fractura deschisa rotula stanga,multiple taieturi pe mana dreapta,degete rupte,taieturi la cap ,2 coaste rupte,dupa care am ramas inconstient,iar prietena mea a suferit fractura femur stang ,clavicula si multiple fracturi la laba piciorului stang.In microbuz,mai grav au fost 3 persoane 2 dintre ele avand 11,respectiv 15 zile ingrijiri medicale ,iar a 3 a persoana o femeie in varsta de 50 de ani a suferit fractura femur stang ,echimoze la nivelul nasului necesitand 90 de zile ingrijiri medicale cu drept de prelungire.In spital dupa operatii m luat legatura cu doamna respectiva care are 90 de zile ingrijiri medicale deoarece celelalte victime nu au fost internate fiind ranite usor si mi a spus ca nu are pretentii materiale pentru ca s a intamplat nevoit a fost din culpa.I am cumparat carje i am platit operatiile dupa care a trecut o perioada de cateva luni am tinut legatura cu dansa o intrebam mereu daca are nevoie de ceva dupa care am fost chemat la politie aducandumi se la cunostinta ca mi s a deschis un dosar penal deoarece doamna respectiva cu 90 de zile a inaintat o plangere penala cu pretentii materiale.Mentionez faptul ca nu am antecedente penale,nu am avut permisul suspendat nciciodata,nu am consumat alcool nici eu nici soferul microbuzului,amandoi 0 la proba de sange,dar ulterior am aflat din ancheta care s a facut ca soferul microbuzului nu detinea licenta pentru transport persoane pentru care i s a intocmit dosar penal atat lui , cat si detinatorului firmei respective.Arat faptul ca dosarul se afla la parchet in curs de finalizare, s a facut si expertiza tehnica auto din care a reiesit ca eu conduceam cu o viteza de aprox.73 km/h iar microbuzul cu 60km/h ,iar eu sunt invinuit de producerea accidentului deoarece eu am iesit de pe banda mea pe contrasens.Prietena mea care se afla cu mine in masina nu a depus plangere impotriva mea avand sub 60 de zile de ingrijiri.Sunt incadrat la art184 punct 1,3 respectiv 2,4 , vatamare corporala grava din culpa , dosarul urmand sa fie trimis curand in instanta,ce urmari ,cat de grava este situatia,ce rezolutii se pot lua impotriva mea din punct de vedere penal?
Ami recunosc pe deplin fapta atata timp cat am iesit de pe banda mea, nu am vrut sa se intample asa ceva,dar s a intamplat nu mai pot face nimic.Tinand cont de faptul ca si microbuzul se afla pe un drum public fara licenta de transport nu se iau masuri in privinta asta avand legatura cu accidentul?

Multumesc frumos..
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:06, 16 Septembrie 2008
Faptul ca soferul microbuzului nu avea licenta de transport nu te exonereaza pe tine de raspunderea penala. Mai ales ca dumneata erai pe sensul lui de mers. Bineinteles ca si el va raspunde, dar pentru alte infractiuni si nu pentru cele de la art. 184 CP.
Cu acelasi tip de speta ma confrunt chiar in aceasta perioada. O femeie a fost vatamata si a trebuit sa stea ingrijita mai mult de 60 de zile, la inceput vrand sa se impace cu faptuitorul, dar apoi razgandindu-se. In cazurile acestea, impacarea partilor nu este posibila decat daca victima ar fi fost sub ingrijiri mai putin de 60 de zile. Acest lucru inseamna ca sigur dosarul va ajunge in instanta.
Avand in vedere ca n-ati mai fost condamnat si n-ati avut alte circumstante agravante, este foarte posibil sa fiti condamnat, iar executarea condamnarii sa fie suspendata. Acesta este cel mai grav lucru deoarece n-o sa mai aveti nici permis pentru o perioada de aproape 4-5 ani.
Este un lucru bun ca va recunoasteti fapta si acest lucru trebuie spus chiar in fata instantei.
Daca mai aveti alte intrebari puteti sa-mi scrieti si va raspund cat pot de repede, fie eu fie colegii mei de pe acest site.
Deocamdata nu pot spune mai multe, decat "Succes" si poate aveti noroc si reusiti ceva mai bun decat am zis eu aici.
Buna ziua din nou ,

Multumesc frumos pentru atentia si timpul acordat.Ceea ce mi ati spus dumneavostra implica cele mai drastice masuri care se pot lua in cazul meu?Deoarece nu vad ce altceva mai grav poate fi decat suspendarea permisului de conducere pe o perioada de cativa ani plus o condamnare cu suspendare care va avea urmari grave in cazierul meu ,etc.
Banuiesc ca se pot da si rezolutii mai usoare cu privire la fapta mea,nu incerc sa ma disculp de orice vina,dar cum bine stiti nimeni nu ar vrea pe pamant sa i se intample asa ceva cu atat mai mult sa produca un asemenea accident.Eu am ramas de atunci cu un soc deoarece prietena si a revenit cu greu , eu la fel am avut foarte mult de recuperat genunchiul care nici la ora actuala nu este recuperat total deoarece lipseste aproape jumatate din rotula si pentru doamna respectiva mi am facut atatea griji pentru starea ei de sanatate.Nu am dormit multe nopti gandindu ma foarte mult la acest lucru dar dupa cum se vede lucrurile au capatat alta amploare si nu cea favorabila mie cat si dansei ,referindu ma la o impacare ,as fi fost dispus sa fac orice sa ai fie bine dar daca dansa a considerat ca numai asa putem rezolva lucrurile atunci este problema ei.Ceea ce as dori sa stiu este: In afara de aceste masuri care mi le ati enumerat mai sus ,inchisoare cu suspendare si suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de cativa ani altceva mai rau de atat nu poate fi nu ??

Tinand cont de imprejurarile acidentului ,se pot da si rezolutii nu atat de drastice ?

Multumesc!!!
Mai rau ar putea fi sa faceti inchisoare cu executare (fara nici o suspendare), dar avand in vedere ca aveti totusi circumstante atenuante nu cred ca se va ajunge acolo. Inteleg ca sunteti tulburat pentru ca am mai avut astfel de cazuri si este destul de greu sa-ti revii din soc. Despre permis, acesta se anuleaza pe perioada cat executati pedeapsa sau sunteti in suspendare si il puteti lua dupa o anumita perioada si dupa o anumita procedura: adica dupa reabilitare. Spre exemplu, daca veti fi condamnat cu suspendare la 1 an inchisoare, veti putea lua permisul abia dupa 5 ani si 6 luni.
Cand intrebati de rezolutii va referiti la actele procurorului? Pentru ca daca e asa, poate aveti noroc si nu va alegeti decat cu o sanctiune administrativa si va recuperati si permisul. Dar asta ar fi cel mai fericit caz... Sa speram ca asa va fi! Puteti sa-mi mai scrieti!
Inca o data va multumesc pentru consultanta!
Deci ca sa inteleg ca exista si posibilitatea de a primi o pedeapsa cu executare.Desi nu este cazul banuiesc ca exista posibilitatea chiar daca se ia in vedere faptul ca este din culpa avand circumstante atenuante dar sper sa fie bine si sa primesc o pedeapsa care sa nu ma priveze de libertate.Cel mai important lucru este ca toata lumea si a revenit , nu a murit nimeni si sper ca toate lucrurile sa se indrepte spre bine,si toata lumea sa fie multumita.
Intr un final, o sa am nevoie de un avocat specializat pe cazuri de legislatie rutiera?
Si am uitat sa intreb un lucru..In cazul in care doamna respectiva are pretentii materiale,asigurarea (in cazul meu OMNIASIG RCA) acopera pretentiile materiale ?Banuiesc ca asigurarea va acoperi costurile de spitalizare dovedite prin chitante,etc.
Inca o data o seara frumoasa si multa sanatate!!

Ordinul CSA prevede:

Art. 26. - (1) Asiguratorul are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite
în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretentiilor formulate în
cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba. Fara a se depasi limitele de despagubire
prevazute în contractul de asigurare RCA, în conditiile în care evenimentul asigurat s-a produs în
perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri în forma baneasca pentru:
a) vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident-vatamare corporala ely86 ely86 In urma cu o saptamana am provocat un accident de circulatie in urma caruia victima a suferit o fractura de femur stang si fractura incheietura mana ... (vezi toată discuția)
Accident de circulatie dinamic73 dinamic73 Buna ziua, La data de 29 mai 2007, am fost victima unui accident de circulatie. Dinamica accidentului este urmatoarea: cel care a produs accidentul a ... (vezi toată discuția)
Accident, dosar care stagneaza Danny89 Danny89 Buna seara , va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri , deci am avut un accident in data de 10-07-2014 eu fiind la volan , intr`un oras unde viteza maxima era ... (vezi toată discuția)