avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... postare pe internet video si poze fara acordul tuturor ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

postare pe internet video si poze fara acordul tuturor participantilor

Buna ziua. M-am gasit intr-o situatie recent care m-a pus pe ganduri. M-am gandit ca cineva de aici stie mai multe despre cazuri de acest gen si poate sa ma ajute:
- cineva a facut inregistrari video si poze in cadrul unei clase de aerobic. Instructorul a fost intrebat dar participantii nu.
- acel cineva a postat apoi unele dintre imagini (video si poze) pe Facebook iarasi fara a ne intreba daca suntem sau nu de acord.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Exista o lege care ma protejeaza in acest caz, care sa interzica sa fie facute inregistrari cu mine si acestea sa fie postate e Internet fara acordul meu?
2. Exista pedepse sau pot numai sa cer sa se stearga poza sau inregistrarea?
3. Daca exista baza legala puteti sa-mi inidcati si mie care este acesta?
4. Se pot cere daune morale in acest caz?
Multmesc anticipat tuturor.
O zi buna.
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2011
Cs B, Contabil
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 16:41, 15 Octombrie 2011
Buna dimineata.
In momentul in care ati vazut ca e filmeaza/fotografiaza puteati sa intrebati unde se vor folosi acele materiale. Daca nu ati facut-o ...asta e ...acum puteti cere celui care le-a postat sa le stearga pentru ca nu sunteti de acord sa apareti online.

De asemenea se poate cere si administratorului site-ului respectiv sa stearga materialele in care apareti dvs. insa prima data incercati la cel care a facut inregistrarile.

Daune morale nu aveti sanse mari sa primiti pentru ca trebuie sa demonstrati ca prin acele filmulete/fototgrafii vi sa creat un prejudiciu.
Multumesc pt raspuns.

Unii participanti nici nu au vazut camera si nu stiau ca sunt filmati (era un aparat pt amatori) :-/ ....
Eu, cand am vazut camera am crezut ca se filmeaza doar instructorul ... iar dupa o zi am vazut inregistrarea pe net.

Asta, cu daune morale, am intrebat pt ca cei care au facut inregistrarea se simt ofensati ca am cerut sa nu mai filmeze si vroiam sa-i fac sa inteleaga ca nu este tocmai asa cum cred ei.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2011
Cs B, Contabil
Nu are dreptul sa va filmeze fara acordul dv, chiar daca sala respectiva e a instructorului si acesta a permis sa se filmeze. In asemenea conditii se cere acordul tuturor participantilor deoarece nu toti vor sa apara pe te miri unde… Ar fi trebuit sa va anunte si sa va spuna cum vor fi utilizate filmarile.

Din noul cod civil:
Art. 73
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine
(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfățișării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispozițiile art. 75 rămân aplicabile.

Art. 74 - Sub rezerva aplicării dispozițiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieții private:
[…]
c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spațiu privat, fără acordul acesteia;
[…]
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
trope_doi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Filmare/fotografiere fara acord in locuinta personala proastasatului proastasatului Sub pretextul ca face poze copilului, fostul sot filmeaza si fotografiaza la mine in casa, desi i-am cerut insistent sa se abtina. Acest lucru ma deranjeaza, ... (vezi toată discuția)
Hartuire, defaimare pe facebook kiko33 kiko33 eu sunt in proces cu o vecina de granatuirea propietatilor. In urma cu 2 zile si a postat o poza cu mine in care am fost etichetat \\" canibalul din odobesti ... (vezi toată discuția)
Furt de indentitate a pozei silviu35 silviu35 FURTUL de indentitate a pozei de pe un sait de socializare adaugat de alta persoana pe saitul ei viziualizat public se pedepseste conform legi. (vezi toată discuția)