avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu data instiintarii angajatorului privind concediul medical... si anume: un angajat si-a luat concediu medical si l-a adus (fara a instiinta societatea pe durata derularii concediului medical) la terminarea acestuia. Care este modalitatea de anuntare a acestui concediu medical? Cum va fi trecut in pontaj pe durata acestui concediu mnedical?:O
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 11:02, 12 Octombrie 2011
Buna ziua,

modalitatea ar trebui sa se regaseasca in Regulamentul de ordine Interioara (ROI).Multi angajatori ignora importanta ROI si nu au asa ceva. Acolo se poate prevedea modalitatea de anuntare - in maximum 48 de ore de exemplu, cu obligatia de a comunica inscrisul doveditor pe fax sau emai etc. Se poate prevedea si ca incalcarea acestei obligatii este abatere disciplinara .
Pe aceasta perioada in pontaj trebuie sa se indice CM - concediu medical.

Avocat Costi Boncu
Acest lucru este prevazut in RI si anume ca angajatul trebuie sa anunte in 24 de ore de la momentul intrarii in CM. Angajatul a si semnat un proces verbal privind luarea la cunostinta a prevederilor acestui regulament. Instiintarea societatii trebuie sa se faca in scris si sa aiba un numar de inregistrare in registrul societatii. Acest lucru nu s-a intamplat si el s-a intors la serviciu ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Sa inteleg ca se poate declansa cercetare disciplinara?
Buna ziua,

incalcarea cu vinovatie a ROI constituie abatere disciplinara. Vedeti si daca se prevede acest lucru expres - poate ati trecut ca incalcarea acestei obligatii este chiar abatere disciplinara grava. Oricare ar fi situatia, cercetare disciplinara puteti porni. Daca il sanctionati sau nu - este alta poveste. Vedeti ce probe se aduna din cercetare - daca rezulta ca a fost omul in coma...nu are nicio culpa pentru necomunicare si implicit nu poate exista respundere disciplinara.

Avocat Costi Boncu
midadu a scris:

Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu data instiintarii angajatorului privind concediul medical... si anume: un angajat si-a luat concediu medical si l-a adus (fara a instiinta societatea pe durata derularii concediului medical) la terminarea acestuia. Care este modalitatea de anuntare a acestui concediu medical? Cum va fi trecut in pontaj pe durata acestui concediu mnedical?:O




1.Obligatia instiintarii angajatorului asupra aparitiei starii de incapacitate temporara de munca este reglementata de Ordinul MS/CNAS nr.430/470/2010 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 60/32/2006,care la pc. 25 specifica:

25. Articolul 81 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 81
(1) Asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in prima zi lucratoare.


2.Pe durata incapacitatii temporare de munca ,angajatul este pontat CM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absente comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, Am un salariat care nu a mai venit la munca de mai bine de 1 saptamana, l-am pus absent nemotivat, am inceput cercetarea disciplinara si nu s-a ... (vezi toată discuția)
Concediu medical misu1972 misu1972 Buna ziua, la cat timp dupa obtinerea concediului medical, angajatul trebuie sa anunte angajatorul de noua sa situatie ? am un angajat care a lipsit 5 zile ... (vezi toată discuția)
Salariatul a anuntat la cateva zile ca este in cm anymaryh anymaryh Buna ziua, Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: in ziua de 16.11.2017, un salariat a avut o discutie contradictorie cu seful cu referire la ... (vezi toată discuția)