avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua

Va rog sa ma indrumati pe urmatoarea situatie;

1. Batrana decedata face testament autentic, lasand o casa si un teren lui X (X nu are nici o legatura de rudenie cu batrana). X a fost ingrijit de ea cand era copil si la randul lui X, a ingrijit-o la batranete. Batrana a dobandit casa prin donatie de la sora ei, in urma cu 25 de ani. Sora ei este in viata . Decedata are descendenti, nu are sot supravietuitor.
2. Dupa decesul batranei, X in calitate de mostenitor testamentar se prezinta la notar, obtine certificatul de mostenitor.

3. Dupa obtinerea certificatului de mostenitor X primeste un telefon de la niste rude ale batranei care au pretentii asupra averii defunctei.
Sora in viata a batranei, care i-a donat casa in urma cu 25 de ani, are un fiu si acesta la randul lui are 2 copii. Cei 2 copii – stranepoti de sora ai decedatei au telefonat si i-au pus in vedere mostenitorului testamentar sa “elibereze zona” ca ei au dreptul de a mosteni.

Din cate am citit nici sora nici stranepotii nu sunt mostenitori rezervatari.

4. Ce drepturi are sora care a donat casa in urma cu 25 de ani?
Stranepotii de sora ai decedatei vreun drept de mostenire ??

Multumesc anticipat pentru raspuns
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2011
Spider06, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 16:22, 11 Octombrie 2011
buna ziua.
doar descendentii defunctei pot invoca reductiunea liberalitatii, in instanta, fiind mostenitori rezervatari.
dar si ei pot invoca reductiunea doar daca sunt in termenul de prescriptie .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu sunt lămurit cu o problema cînd se dezbate moștenirea legile ... Magie1 Magie1 Nu sint lămurit cu o problema cînd se dezbate moștenirea legile se schimba la noi notarul verifica online pe sistem pina sa formuleze actele ptr dezbaterea ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca actul de donație daca donatorul nu are copii? Silviu-Mihai Silviu-Mihai Buna ziua ! Am dobândită o casa prin contract de donație cu uzufruct viager de la niște rude, Soț și Soție fără copii , soția e decedată în ... (vezi toată discuția)
Testament julius05 julius05 O persoana de 76 de ani care ia decedat sotul acum multi ani, nu are copii mostenitori dar are un nepot din sora mostenitor. Eu sunt stranepotul din sora ... (vezi toată discuția)