avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... In legatura cu indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

In legatura cu indemnizatia de crestere a copilului

In legatura cu indemnizatia de crestere a copilului.
Sotia este in prima luna de sarcina si de 3 luni nu mai este angajata. Ce trebuie facut pentru a putea primi indemnizatie de crestere a copilului? Care sunt legile in domeniu si ce am putea face? Va multumesc.
OUG 148/2005 privind sustinerea familiei pentru cresterea copilului reglementeaza acest aspect.
Sotia dvs este somera? Studenta? De ce nu mai lucreaza?
Sotia mea nu este nici somera si nici studenta. Si-a dat demisia de la ultimul loc de munca. Noi in familie avem pe cineva care are o firma si ar putea sa o angajeze. Insa nu stim daca cele trei luni de cand nu a mai fost angajata pana in prezent pot fi o problema in raport cu legea si daca poate primi aceasta indemnizatie dupa ce va naste. Va multumesc pentru raspuns.
Conform OUG 148/2005

Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-au însoţit şoţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.


asadar....trebuie sa aveti 12 luni de cotizatie pt a putea primi indemnizatia.:(
:foottap:
Legea prevede ca, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si nicidecum 12 luni de cotizatie.
Daca sotia mea si-a incetat contractul de munca in 15 iunie anul asta si daca cineva o angajeaza se poate sa fie angajata retro? Adica sa fie angajata din iulie in acte. Stiti cumva daca este posibil asa ceva. Sau daca stiti ceva alternativ ca sa poata fi ok cu cele 12 luni. Avem pe cineva care ar fi de acord sa o angajeze dar nu stim cum e legea unde se primesc cartile de munca. Daca stiti ceva va rog sa ma anuntati. Va multumesc foarte mult.

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului Mr. Eugen Mr. Eugen Eu am o profesie mai liberala \"pilonist\" - lucrari de telecomunicatii la mare inaltime de aceea am lucrat de cele mai multe ori pe lucrari, nu angajamente de ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate ContSters127526 ContSters127526 Buna ziua, Numele meu este Roxana Tololoi si am o nelamurire cu privire la concediul de maternitate. Contractul meu de munca este inregistrat incepand cu ... (vezi toată discuția)
Venituri ce se incadreaza la calcularea indemnizatiei pt cresterea copillului mihaela.2009 mihaela.2009 buna ziua. as dori sa aflu daca pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului in conditiile in care nu sunt angajata, insa am venituri supuse ... (vezi toată discuția)