Eu am o profesie mai liberala "pilonist" - lucrari de telecomunicatii la mare inaltime de aceea am lucrat de cele mai multe ori pe lucrari, nu angajamente de lunga durata. Prin iunie-iulie urmeaza sa-mi nasca sotia, si ar fi mai bine ca sa-mi iau eu concediu pt. cresterea copilului, ar aduce stabilitate in veniturile familiei. Intrebarea este 12 luni inainte de nasterea copilului sau m-as putea angaja din ianuarie 2010 si as solicita concediu din ianuarie 2011 (la 6 luni dupa nasterea copilului) ?
OUG nr.148/2005 actualizata prevede expres 12 luni anterior datei nasterii copilului, in Art.1:
"...persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni" venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani..."
In speta, pentru perioada iunie-iulie 2009 - iunie -iulie 2010. trebuie sa aveti realizate venituri profesionale supuse impozitului pe venit pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC.
Se iau in considerare veniturile profesionale realizate in ultimul an timp de 12 luni anterioare datei nasterii copilului.