avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... URGENT _salariul net luat in calcul pentru pensie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

URGENT _salariul net luat in calcul pentru pensie alimentara

Deoarece intentionez sa dau in judecata pe tatal copilului meu pentru pensie alimentara asi vrea sa stiu ce venituri intra in calcului salariului net. Sa fiu mai explicita: el lucreaza ca sofer pe TIR incadrat cu salariul minim pe economie, intrebarea mea este daca diurna pe care o incaseaza pentru deplasarile in strainatate ( intra in venitul net ) - se iau in calcul la stabilirea pensiei alimentare si daca da comform carei legi sau ordonante, deoarece eu nu am bani sa-mi angajez un avocat si el imi spuna ca pensia alimentara o va plati la salariul minim pe economie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:44, 16 Septembrie 2008
In ramura transporturi salariul minim este mai mare decat salariul minim pe economie. Dvs trebuie sa cereti in instanta ca proba adeverinta din partea angajatorului cu veniturile nete obtinute in ultimele luni. Fiind sofer de tir diurna este un venit constant, chiar daca are cuantum variabil functie de numarul/durata curselor, astfel ca e bine sa solicitati pensia ca procent din veniturile nete ale fostului sot si nu ca si suma fixa.
Temeiul legal se gaseste in Codul familiei art. 86 si Codul de procedura civila art. 611 si urmatoarele. In acest tip de cauze, chiar daca nu aveti un avocat angajat, instanta de regula isi va exercita rolul activ si va va explica situatia drepturilor dvs.
Diurna nu se incadreaza in categoria veniturilor cu caracter permanent pentru a fi luate in calcul la stabilirea pensiei de intretinere. Sumele primite de angajatii societatilor comerciale platitoare de impozit pe profit pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, respectiv indemnizatiile de deplasare primite pe perioada delegarii/detasarii in alta localitate, nu sunt incluse in veniturile salariale ale acestora si nu sunt impozabile, in sensul impozitului pe venit reglementat prin Legea nr. 571/2003 – Codul fiscal.
La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent.
diurna de deplasare este un venit permanent doar ca nu este aceeasi suma in fiecare luna, dar daca asta este legislatia eu ce pot sa fac. Daca judecatorul va considera ca copilul meu poate trai cu 100 de lei pe luna , iar tatal lui cu 1000 de euro asta este oricum va multumesc pentru raspunsuri
tonica a scris:

diurna de deplasare este un venit permanent doar ca nu este aceeasi suma in fiecare luna, dar daca asta este legislatia eu ce pot sa fac. Daca judecatorul va considera ca copilul meu poate trai cu 100 de lei pe luna , iar tatal lui cu 1000 de euro asta este oricum va multumesc pentru raspunsuri



Nu noi facem legea . Diurna de deplasare devine venit permanent numai in anumite conditii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urmarirea diurnei la plata pensiei alimentare Cornelia1977 Cornelia1977 buna ziua, din ce am citit pe aici diurnele sunt deductibile si ar tb impozitate.can eu am divortatin 2004 diurnele nu erau luate in considerare la calculul ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara eusunt02 eusunt02 Buna tuturor, Fostul are de platit pensie alimentara la nivelul a 1/3 din venit. Ce intra in acest cuvant ”venit”? Doar salariul net sau intra si ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere minori Adriana Mariana Adriana Mariana Buna ziua,imi poate spune cineva,în situația ca,fostul meu sot trebuie sa imi plateasca pensie de intretinere pentru 2 copii minori,iar acesta este sofer ... (vezi toată discuția)