avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Viza flotant-dpdv proprietar
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Viza flotant-dpdv proprietar

Buna,
am un chirias, contract nou. L-am inregistrat la Ad.Financiara.
Am gasit pe net [EDITAT] textul:

Actele necesare obtinerii vize de flotant
Cerere tip
Actul de spatiu al gazduitorului - original + copie
Actul de identitate al solicitantului
Actul de identitate al gazduitorului
Prezenta obligatorie atat a solicitantului cat si a gazduitorului la ghiseu
În cazul in care se prezinta contract de inchiriere inregistrat la Administratia financiara, NU este necesara prezenta gazduitorului cu actul de spatiu iar contractul de inchiriere va fi prezentat in original si copie.

Deci chiriasul isi poate face flotant fara prezenta mea. Nu se mai prevede nicaieri ca e necesar acordul meu,inteleg.
In contract insa scrie ca ambele parti au dreptul sa decida rezilierea contractului cu preaviz. Daca una din parti da preaviz, eu-proprietarul-mai am vreo posibilitate sa ma asigur ca omul isi anuleaza viza de flotant?

2-am auzit de la o prietena,proprietar (care nu a facut contract la ad.financiara) ca e o mare problema la vizele de flotant: daca dai acordul pentru 1 an(exemplu) iar el nu-si mai plateste chiria, nu-l poti evacua.

Stie cineva o prevedere din care sa rezulte aceasta problema? Nu gasesc nicaieri o informatie ref. la ce anume se intampla daca se desfiinteaza contractul de inchiriere in baza careia chiriasul si-a facut singur viza de flotant?
La administratie exista procedura. Dar la politie? Unde pot gasi o asigurare ca mai pot evacua chiriasul?

Multumesc tare mult!

Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2011
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: Alin Popescu , administrator 16:01, 13 Octombrie 2011

Ar trebui ca in contract sa aveti si clauze de reziliere pentru neindeplinirea obligatiilor partilor - asa ar fi normal. Iar neplata chiriei sa fie inserata printre acele clauze. Asta v-ar scuti de eventualele neplaceri.

Dvs. sunteti protejat prin contract, prietena dvs. nu era - nu prea ii putea evacua fara hotarare judecatoreasca pana la expirarea vizei pentru care isi daduse acordul.

Ii puteti pune in vedere chiriasului sa isi faca viza de resedinta pe o perioada mai scurta - de exemplu 6 luni. Sau chiar 3, insa ar fi stresant pentru om (care probabil e de buna-credinta daca a acceptat sa semneze un contract) sa se tot plimbe pe la Evidenta Persoanei.

Pentru viza de resedinta in acest caz, in care exista un contract de inchiriere, prezenta si actele dvs. de identitate nu sunt necesare.

Chiriasul sa se prezinte la ghiseu cu:

- actul sau de identitate, in original si copie
- contractul de inchiriere inregistrat la Administratia financiara, in original si copie
- un timbru fiscal de 4 lei, sau o chitanta reprezentand cval. taxei extrajudiciare de timbru (desigur tot 4 lei).


Buna,
multumesc mult, revin cu o intrebare: Legea locuintei 114/1996 prevede
Art. 24. - Rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face in urmatoarele conditii:
a) la cererea chiriasului, cu conditia notificarii prealabile intr-un termen de minimum 60 de zile;
b) la cererea proprietarului, atunci cand:
- chiriasul nu a achitat chiria cel putin 3 luni consecutiv;
- chiriasul a pricinuit insemnate stricaciuni locuintei, cladirii in care este situata aceasta, instalatiilor, precum si oricaror alte bunuri aferente lor, sau daca instraineaza fara drept parti ale acestora;
- chiriasul are un comportament care face imposibila convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei;
- chiriasul nu a respectat clauzele contractuale;
c) la cererea asociatiei de proprietari, atunci cand chiriasul nu si-a achitat obligatiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioada de 3 luni, daca au fost stabilite, prin contractul de inchiriere, in sarcina chiriasului.

Eu am prevazut in contract faptul ca incetarea contractului se poate face UNILATERAL in avans de catre oricare din parti, in baza unei notificari scrise.
In conditiile in care legea nu prevede acest lucru insa nici nu specifica nimic care ar anula aceasta clauza, se poate considera aceasta prevedere parte din "legea partilor",reprezentata prin contract?

Ceea ce ma intereseaza este sa am dreptul legal sa incetez colaborarea cu chiriasul chiar daca acesta isi plateste chiria la zi, si fara a fi nevoie sa motivez aceasta decizie. Am agreat asupra acestui lucru prin contract si as dori sa ma asigur ca aceasta clauza poate constitui baza legala pt o eventuala evacuare?

Multumesc inca o data pentru o parere:)


Art. 24. - Rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face in urmatoarele conditii:
[...]
- chiriasul nu a respectat clauzele contractuale;



Parerea mea este ca atata timp cat contractul a fost semnat de chirias in forma pe care o prezentati, il puteti rezilia oricand si ii puteti cere sa paraseasca locuinta.
Viza de resedinta nu va impiedica cu nimic sa faceti asta, chiar daca este inca valabila in acel moment.
asa sper si eu ..multumesc mult!
picai,
Nu puteti deroga de la dispozitiile legii. Da, contractul poate inceta unilateral – dar in conditiile stabilite de lege. Chiar daca dv nu ati specificat in contract conditiile acestea sunt prevazute de lege si in caz de litigiu chiriasul va avea castig de cauza.

picai a scris:
am vreo posibilitate sa ma asigur ca omul isi anuleaza viza de flotant?

In momentul in care expira termenul contractului (sau inceteaza, din motivele mentionate in lege) expira si viza de flotant... dar aceasta nu inseamna, neaparat, ca respectivul chirias va anunta la evidenta poulatiei...

picai a scris:
am auzit de la o prietena,proprietar (care nu a facut contract la ad.financiara) ca e o mare problema la vizele de flotant: daca dai acordul pentru 1 an(exemplu) iar el nu-si mai plateste chiria, nu-l poti evacua.

Nu e adevarat. Cand nu-si indeplineste obligatiile asumate poate fi evacuat. Da, evacuarea poate fi ”cu probleme” dar indiferent daca are sau nu, chiriasul, viza de flotant.

picai a scris:
Ceea ce ma intereseaza este sa am dreptul legal sa incetez colaborarea cu chiriasul chiar daca acesta isi plateste chiria la zi, si fara a fi nevoie sa motivez aceasta decizie

Aceasta nu puteti face cat timp chiriasul isi indeplineste obligatiile asumate prin contract.

Viza de flotant nu va fi data pentru mai mult timp decat este termenul contractului. Chiar daca va avea viza de flotant – si prin lege este obligatoriu – chiriasul poate fi evacuat din momentul in care nu isi va mai onora obligatiile contractuale. In alte conditii trebuie sa va intelegeti cu el... sa fie de acord sa paraseasca imobilul inainte de termenul prevazut.

Doar in cazul in care contractul este intocmit pentru o perioada nedeterminata aveti sansa de a denunta unilateral contractul, prin notificarea chiriasului. In acest caz, de la data notificarii, contractul nu-si va mai produce efectele.

In caz ca se va face o verificare si chiriasul nu are viza de flotant veti fi amendat si dv si chiriasul.

Alte discuții în legătură

Viza flotant dianabdm dianabdm Buna ziua.Doresc sa obtin viza de flotant in Ploiesti si as vrea sa stiu daca la Politie trebuie sa se prezinte proprietarul,avand in vedere ca dansul este ... (vezi toată discuția)
Viza flotant constantin2408 constantin2408 ce acte sunt necesare pentru obtinerea vizei de flotant? cate zile dureaza obtinerea acesteia? (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere(de mana) skyclear skyclear Buna ziua, Am convenit un contract de inchiriere(tipizat de pe internet) completat de mana in 2 exemplare intre mine si posibilul chirias. Acest act nu este ... (vezi toată discuția)