o societate a cumparat in 2010 un autoturism, din stat membru, a beneficiat de masuri simplificate. acum ar vrea sa il vanda . care sunt posibilitatile si ce taxe trebuie sa plateasca
Daca autoturismul achizitionat s-a incadrat pe exceptiile de la art. 145^1 (cred, nu tin minte exact numarul si nu am codul fiscal in fata) si societatea a avut drept de deducere a TVA la achizitie atunci la vanzarea acestuia societatea ar trebui sa colecteze TVA la valoarea de vanzare. Atentie, daca masina nu se vinde ci se acorda cuiva cu titlu gratuit (e.g. masina trece din patrimoniul firmei in patrimoniul personal al angajatului / asociatului / adimistratorului etc) aceasta operatiune este asimilata unei livrari de bunuri cu plata dpdv al TVA si societatea ar trebui sa colecteze TVA la valoarea ramasa neamortizata.
De asemenea, venitul obtinut de societate din vanzare ar trebui sa fie considerat impozabil si dpdv al impozitului pe profit. Atentie, daca tin bine minte la titlul 2 din codul fiscal exista o prevedere care mentioneaza ca in cazul in care mijlocul fix (e.g. masina) se vinde catre un angajat / asociat / administrator (sau alta parte afiliata cu societatea) pretul de vanzare ar trebui sa fie pretul pietei. In cazul in care masina se vinde la un pret semnificativ mai mic exista riscul ca autoritatile fiscale sa ajusteze venitul si sa calculeze impozitul pe diferenta.
Vanzare autoturisme
rodia
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele probleme:O societate vinde 2 autoturisme(unul amortizat integral si celalt neamortizat integral).
De exemplu,auto ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie auto
caradis
Buna ziua. Doresc sa imi cumpar din Germania o masina second hand pe firma. Propietarul imi factureaza fara tva. Ce se intampla cand ajung cu ea in tara ? ... (vezi toată discuția)
Tva auto
mircea_arj
Buna ziua,
Am achizitonat un autoturism pe firma fara a se deduce TVA ( cumparata de la PF) -
mentionez ca activitatea firmei este selectia si ... (vezi toată discuția)