avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... model de cerere pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

model de cerere pensie alimentara

Buna seara !

Nu stiu cum sa formulez o cerere pentru solicitare pensie alimentara copii majori. Nu stiu in baza carui temei legal sa o formulez.Va rog frumos ajutati-ma cu un model.Cererea o voi face in numele copiilor, dar ei sunt obligati sa se prezinte la proces pentru a-si sustine cauza?
Va multumesc inca o data, anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ELLABV , utilizator 08:39, 25 Ianuarie 2011
In primul rand, dvs. v-ati trezit putin cam tarziu. Nu este posibil sa ceri pensie de intretinere pentru un copil major. Copilul acela este al dvs., dar copil pentru altii nu e... este un adult. Pensia de intretinere se cere in timpul minoritatii, cu majorari sau reduceri (in functie de cel care introduce asemenea actiuni), dar in nici un caz in timp ce este major. Intr-adevar, pensia se poate acorda pana la terminarea studiilor superioare in cazul in care copilul le urmeaza, dar ea trebuia sa curga in baza unei hotarari judecatoresti de pana in majorat.
In al doilea rand si luand-o logic, daca ei sunt majori, de ce nu se duc la munca? De ce mai cereti, la o asemenea varsta, pensie pentru ei? Altii muncesc legal de la 16 ani...
Copilul beneficiază de pensie de întreţinere până la majorat, iar copilul major aflat în continuarea studiilor are dreptul de a primi pensie de întreţinere de la părinţii săi până la împlinirea vârstei de 26 ani. Jurisprudenţa a stabilit că dreptul la pensie de întreţinere al copilului devenit major şi aflat în continuarea studiilor trebuie stabilit de o instanţă judecătorească printr-o hotărâre, iar obligaţia de întreţinere a părinţilor faţă de copiii deveniţi majori încetează la terminarea studiilor ori a pregătirii profesionale a acestora, însă nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

In acest caz, cererea pentru acordarea pensiei de intretinere se face de catre copilul major si nu de catre mama.
Cererea vroiam sa o fac in numele copiilor care au 18 si respectiv 19 ani.Fata este eleva in clasa a XII-a si baiatul este student in anul I la facultatea de automatica si calculatoare.Nu s-a facut cerere de obtinere a pensiei alimentare pana acum, intrucat eu nu eram divortata de sotul meu ( tatal lor), iar el mai contribuia cu sume de bani la intretinerea copiilor.In ultima vreme insa lui ii vine tot mai greu sa dea bani copiilor, iar eu numai din salariul meu nu pot sa-i port la scoala.In acest moment nu se pot angaja.
Va rog frumos dati-mi cateva indicii pentru formularea cererii.Multumesc.


Intr-adevar, domnul Elis are dreptate... m-am cam grabit cu unele aprecieri. O sa va dau modelul de actiune facut direct de catre copii:

Domnule Preşedinte,
Subsemnatul _________, domiciliat în _________, în calitate de reclamant, reprezentat (sau, după caz, asistat) de _________, chem în judecată pe _________, domiciliat în _________, în calitate de pârât, şi pe Autoritatea Tutelară _________, pentru ca prin hotărârea ce o veţi pronunţa să dispuneţi
Obligarea pârâtului să-mi plătească pensie de întreţinere
în cuantumul legal, de la data introducerii acţiunii şi până la majoratul terminarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 25 de ani – sau 26 de ani în cazul studiilor universitare cu durată de 6 ani.
De asemenea, solicit obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată.
Motivele acţiunii sunt următoarele:
Motivele de fapt: _________
Temeiul de drept: Îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 107 raportat la art. 86 şi art. 94. C. fam.
Probe: În dovedirea pretenţiilor, solicit încuviinţarea probelor cu _________, pe aspectul _________
Anexez, în copie certificată, următoarele înscrisuri: _________

Semnătura,
____________


Domnului Preşedinte al Judecătoriei ______________


Copiati-o si completati-o dvs. corect si in functie de ce considerati sa depuneti ca probe si ca situatie de fapt. Succes!
Va multumesc din suflet.Sa aveti o zi buna !

Alte discuții în legătură

Cum trebuie sa arate cererea pentru plata pensiei alimentare dupa 18 ani ? Diana-Alexandra Diana-Alexandra Am implinit varsta de 18 ani si pentru ca inca sunt in clasa a XII a vreau sa primesc pensie alimentara in continuare de la tatal meu pana la terminarea ... (vezi toată discuția)
Cererea pentru pensia alimentara koreh silvia koreh silvia cererea pe care o depun la Tribunal pentru pensia alimentara trebuie scrisa de mine sau exista cerere tip?Imi puteti da va rog un exemplu de cerere?Va ... (vezi toată discuția)