avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept mostenire

Buna ziua.Va rog sa imi spuneti daca am vre-un drept de mostenire in urmatoarea situatie.Bunica mea din partea tatalui a fost maritata cu bunicul meu din partea tatalui,la scurt timp dupa nasterea tatalui meu,acesta (bunicul)decedand.Bunica recasatorindu-se s-a mutat la locuinta si terenul noului sot.A mai facut trei copii(frati vitregi).Au crescut impreuna ,fara a se face vre-o diferenta.Bunicul(vitreg) a murit,la fel(dupa multi ani) si bunica(aceasta declarand in nenumarate randuri ca tatal meu are si el ,,parte,, acolo,spunand ca ii da,, partea,, ei)Tatal meu a decedat de curand,iar unul dintr-e frati care doreste sa ramana acolo(el locuind in alta parte),renovand de curand casa veche(fara sa intrebe pe nici un frate)imi spune ca tatal meu nu are nici un drept,caci bunica nu era ,,trecuta in acte,,.Va rog sa imi spuneti daca am vre-un drept la mostenire si ce pot face(este vorba si despre mult teren pe care se afla padure)Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 20:14, 13 Octombrie 2011
bunica a detinut acel teren si inainte de recasatorire?daca raspunsul este da,aveti dreptul la teren!
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2011
ContSters224434, utilizator
nu,terenul si casa au fost al tatalui vitreg(bunicul meu vitreg)...ma intrebam daca bunica nu a avut nici un drept asupra locuintei sau terenului dupa moartea sotului(chiar daca initial au fost ale acestuia-implicit prin mostenire sa-i ramana si tatalui meu)
Bunica in calitate de sotie supravietuitoare avea si ea dreptul la 1/4 din mostenirea lasata de bunicul dvs vitreg. Din acea cota de 1/4 dupa bunica dvs veti avea si dvs dreptul venind la mostenire prin reprezentare, tatal dvs fiind decedat,adica din cota bunicii dvs cei trei frati si dvs ca reprezentant al tatalui veti lua fiecare cota de 1/16. Nu conteaza ca bunica nu era trecuta in acte. Ea are drept de mostenire conform LG 319/1944.
mai am o intrebare va rog,daca unul sau mai multi dintr-e fratii tatalui meu(de mama) renunta la succesiune pot stii cum se imparte dreptul acestuia??multumesc.
Renuntarea la succesiune profita la ceilalti mostenitori. Cota aceluia de mostenire se imparte in mod egal intre ceilalti in cazul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce procent voi mosteni si cum procedez pentru succesiune? Sam55 Sam55 Buna ziua! Bunica mea din partea tatalui a decedat de curand. Sotul dansei inca traieste. Au impreuna doi copii, anume tatal meu, care este decedat, si ... (vezi toată discuția)
Cat imi revine in urma succesiunii? ariana03 ariana03 Buna seara, va fac cunoscuta urmatoarea situatie cu rugamintea de a-mi spune care este partea mea de mostenire: Mama mea s-a recasatorit cu un domn care ... (vezi toată discuția)
Mostenire succesiva, supliment succesiune anca_g anca_g Succesiunea dupa tata s-a facut intre doi fii si mama suprvietuitoare(in 2009). Aceasta a avut 4 copii in total, numai ca 2 dintre ei au renuntat prin ... (vezi toată discuția)