avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce procent voi mosteni si cum procedez pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce procent voi mosteni si cum procedez pentru succesiune?

Buna ziua!

Bunica mea din partea tatalui a decedat de curand. Sotul dansei inca traieste. Au impreuna doi copii, anume tatal meu, care este decedat, si matusa mea. Mama nu s-a recasatorit, deci presupun ca, in calitate de vaduva are si ea dreptul la o parte din mostenire. Eu am o sora, si inca doi frati vitregi. Fratii sunt ambii din partea tatalui, insa unul dintre ei a fost adoptat de noul sot al mamei sale. Sper ca modul in care am descris acest arbore genealogic este suficient de explicit. As dori sa stiu ce procent din mostenire vom primi fiecare. De asemenea, am citit ca daca nu fac succesiunea in primele 6 luni, se considera ca renunt la mostenire. E sucficient sa intocmesc un act la biroul notarial prin care sa declar ca imi accept mostenirea? Intreb asta pentru ca mama este plecata din tara si nu poate participa la succesiune in termenul legal de 6 luni de la deces.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.


O zi buna.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:08, 20 Martie 2012
Daca tatal dumneavoastra a decedat inaintea bunicii (mama lui) atunci mama dumneavoastra nu va mosteni nimic din averea bunicii. Dumneavoastra si ceilalti copii ai tatalui dumneavoastra (mai putin cel adoptat) veti culege succesiunea dupa bunica alaturi de sotul acesteia si de fiica lor. Cota care i-ar fi revenit tatalui dumneavoastra daca ar fi fost in viata la data decesului bunicii se va imparti in trei (dumneavoastra, sora dumneavoastra si celalalt fiu al tatalui dumneavoastra).

Termenul de acceptare este de un an daca bunica a decedat dupa data de 1.10.2011 sau de 6 luni daca decesul a survenit inaintea acestei date.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenirea in cazul recăsătoriei Maria20211 Maria20211 Daca un bărbat cu doi copii a rămas văduv, s-a recăsătorit și cu a doua soție a mai avut un copil , cum se împarte averea la nepoții lui ? Copii ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa un frate necasatorit maria21_maria maria21_maria buna ziua, fratele mamei mele a decedat si nu a fost casatorit si nu a avut copii . ei au fost doi frati dupa mama . bunicii au divortat cand cei doi ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral urmat de vanzare -cumparare cristinaiasi cristinaiasi Buna ziua. Vroiam sa va intreb a cat parte din mostenire imi revine in urma vanzarii unui teren la tara in urmatorul caz: -parintii mei au divortat cand ... (vezi toată discuția)