avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... perimarea unui proces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

perimarea unui proces

Am avut un proces civil, iar constatare(si rezolutia) data de curte, datorita faptului procesul a fost suspendat si timp de un an nu s-a mai interesat reclamantul de acest proces, a fost perimare.
Intrebarea este urmatoarea: reclamantul poate sa ma mai dea in judecata pentru aceleasiv motive pentru care a fost suspendat procesul de mai sus.
PS
intreb acest lucru, pt ca sunt sigur ca reclamantul este procesoman...........am mai fost dat in judecata, impreuna cu alte persoane, pentru alte motive decat cele din procesul de mai sus.........iar rezolutia a fost aceiasi............perimare.
Ideea este ca mi-a creat un disconfort psihic, nu atat mie, cat sotiei mele, pt ca, din fericire, nu am avut probleme cu militia ( scuzati politia)-mai putin faptul de incidente in trafic.......care la traficul din bucuresti sunt inerente daca conduci zilnic- daramite cu justitia............in care nu prea am incredere, pt ca am avut o experiente foarte nefasta in care am constatat ca cetatenii normali ai societatii nu sunt aparati de aceasta justitie.........in fapt am pierdut o suma mare de bani la un ap cumparat intr-un complex din zona dna ghica-baicului
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:49, 17 Octombrie 2011
Perimarea reprezinta stingere a unui proces civil care a ramas in nelucrare, din vina partii, timp de un an, in materie comerciala, timp de 6 luni.
Perimarea implica prezumtia de renuntare tacita a partii la judecata si constituie, totodata, o sanctiune a pasivitatii ei. De aceea, perimarea nu opereaza daca actul de procedura trebuia indeplinit din oficiu, precum si cat timp, fara vina partii, cererea n-a ajuns la instanta competenta ori nu s-a putut fixa termen de judecata. Perimarea corespunde intereselor partilor si ale administrarii justitiei, evitand mentinerea pe timp indelungat a unor situatii neclare si aglomerarea inutila a instantelor.
Perimarea se refera la orice cerere de chemare in judecata sau de exercitare a unei cai de atac: recurs,contestatie etc, si opereaza de drept, la implinirea termenului legal, impotriva oricaror persoane fizice, inclusive a celor lipsite de capacitate, precum si a oricaror persoane juridice.
Termenul de perimare incepe sa curga de la data ultimului act de procedura facut in cauza; se intrerupe prin indeplinirea unui act de procedura in scopul judecarii si se suspenda pe timpul cat partea este impiedicata de a starui in judecata din cauza unor imprejurari mai presus de vointa sa, pe timpul suspendarii judecatii la cererea partilor si, in conditiile legii, pe timpul suspendarii de drept a judecatii.
Perimarea se constata din oficiu sau la cerere, printr-o hotarare supusa recursului, termenul curgand de la pronuntare, daca perimarea este invocata pe cale de exceptie, hotararea poate fi atacata o data cu fondul.
Perimarea stinge procesul, ramanand fara efect actele procesuale facute in acea instanta; ea nu stinge dreptul la actiune, care poate fi exercitat cat timp nu este prescris. Daca se face o noua cerere de chemare in judecata, se pot folosi dovezile administrate in cursul judecarii cererii perimate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perimare, urmari leusan leusan in cazul unei perimari a unei contestatii la 10.10.2011care sunt urmarile acesteia ,Contestatorul - practic pierde procesul? Daca de la data perimarii ... (vezi toată discuția)
Perimarea intr-un proces civil geta24 geta24 Daca intr-un proces civil(contestatie la executare privind drepturi banesti) se suspenda recursul conform art.242 c.proc.civ.,dupa cat timp se perima ... (vezi toată discuția)
Perimat recursul.irevocabil. sejc sejc rog ca cineva cu experienta sa -mi lamureasca urmatoarele intrebari: -perimarea recursului atrage dupa sine ca sentinta instantei de fond devine definitiva si ... (vezi toată discuția)