avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Clauza Antecontract VC \"Prima Casa\"
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Clauza Antecontract VC "Prima Casa"

Buna ziua,

sunt pe cale de a incheia un antecontract cu un dezvoltator imobiliar. Mi-au prezentat antecontractul (Promisiunea) in varianta model si nu sunt de acord cu unele articole din aceasta.

Si anume, dat fiind faptul ca este apartamentul respectiv se va achizitiona in proportie de 95% (5% fiind din aport propriu) prin Credit bancar (Prima Casa), mi se pare gresit ca in antecontract sa fie stipulat articolul conform caruia :
"Suma de X EURO reprezentând 95% din preţul total („Restul de Pret” ) se va achita de Cumparator prin virament bancar la momentul autentificării Contractului de vânzare cumpărare asupra Imobilului.În cazul întârzierilor în efectuarea plăţilor, Cumpărătorii vor datora penalităţi de 0,05% pe zi de întârziere aplicate la suma exigibilă", avand in vedere ca eu depind de Banca Creditioare si nu pot controla termenii de plata ai acesteia.

Credeti ca este normala aceasta clauza, avand in vedere cele prezentate mai sus? Sau sa solicit inlocuirea ei?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2011
sacredfaith666, utilizator
Cel mai recent răspuns: mayer , utilizator 18:53, 14 Octombrie 2011
Aceasta prevedere din model poate fi discutata, chiar recomand, personal am trecut printr-o asemnea situatie, si la fel de "nepotrivita", am considerat si eu prevederea respectiva. Insa am gasit intelegere la vanzator( care erau 3 asociati pers. fizice ) si am modificat, ceva de genul "....in termen de 15 zile de la data autentificarii contr. v/c...dupa care se vor percepe penalizari". De la banca primisem totusi asigurari verbale ca viramentul se face in cateva zile ( 3-4), fapt ce s-a si intamplat. Discutati si cu banca !
Din pacate, reprezentantul ansamblului refuza, si va trimit mai jos fragmente din discutie:

Eu (cumparatorul): “Eu inteleg ca am obligatia de a achita pretul apartamentului, insa dupa semnarea contractului de VC, compania, dvs (Vanzatoarea) are obligatia intabularii cu ipoteca in favoarea bancii si a statului, abia apoi banca va vira banii; Propun modificarea termenului de plata;

Reprezentant Dezvoltator(vanzatorul): “Nu compania (Vanzatoarea) are obligatia intabularii ci dumneavoastra.”

Reprezentant Dezvoltator(vanzatorul): "Pretul se va considera achitat la momentul efectuarii platii. Este suficient ca sa faceti dovada cu OP-ul. Mai mult transferul intre conturile aceleasi banci se face pe loc. Impunerea unui termen ar duce la respingerea cererii de creditare intrucat vanzatorul va avea un drept de ipoteca legal pana la plata pretului.”

Parerea mea este ca este cam greu de efectuat in aceeasi zi. Si nu sunt sigur in privinta partii ce este bligata sa intabuleze dupa incheierea contractului de VC, intabulare ce trebuie efectuata cu ipoteca in favoarea bancii si a statului.
Din cate stiam eu, Vanzatorul este cel obligat, si nu cum sustine dansul mai sus, ca eu, Cumparatorul.
Rog pe cineva sa clarifice aceste aspecte daca se poate

Multumesc mult
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2011
sacredfaith666, utilizator
1. Dvs. treb sa intabulati. Dureaza 5 zile de la data semnarii contract. la notar , desi acesta depune actele a 2- zi
2. Apoi cu dovada intabularii si extras de CF pentru informare, mergeti la banca. Pentru banca, dvs sunteti "valid " abia acum cand faceti dovada intabularii pe numele dvs si aveti nr in registru. Din acest moment banca face formalitatile de plata . Intradevar in cazul conturilor deschise la aceeasi banca transferul poate fi facut si intr-o zi. Nu asta ar fi important, ci mai degraba faptul ca din momentul semnarii la notar si pana la momentul efectuarii transf de bani in contul vanzatorului, trece efectiv un timp ( rezonabil 10-12 zile lucratoare) Fata de acest termen trebuiesc purtate discutiile cu vanzatorul, solutia propusa de vanzator in forma in care ati postat-o, mi se pare riscanta, discutati si cu notarul, trebuie sa aveti in vedere ca exista un interval de cateva ,zile nu se poate altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament platit integral receptionat cu ipoteca!? ncis ncis Am cumparat un apartament de la dezvoltator(Sido Union), In contractul de vanzare notarul specifica faptul ca eu cumparatorul voi plati vanzatorului, pretul ... (vezi toată discuția)
Exista riscuri sa vinzi un apartament unei persoane care ia credit ipotecar? magdalenamatei magdalenamatei Buna ziua, Urmeaza sa vand un apartament unui cumparator care ia un credit ipotecar. In propunerea de contract pe care am primit-o se specifica : …. « ... (vezi toată discuția)
Al doilea avans pe baza unui contract de vanzare cumparare DanCI85 DanCI85 Buna ziua, In urma cu ceva vreme am semnat un antecontract de vanzare-cumparare (in calitate de promitenti cumparatori) pentru un imobil ce urmeaza a fi ... (vezi toată discuția)