am si eu o problema.suntem 2 frati si mama noastra a murit acum 20 de ani.mstenirea nu sa dezbatut, tata sa recasatorit cu o femeiemai tanara ca el cu 20 de ani,iar acum,vrea sa dezbatem mostenirea ptr ai oferi siguranta sotiei dupa moartea sa.verbal si in fapt nea lasat noua casa si 1/2din teren, incealalalta 1/2 facandusi una noua cu actuala sotie.prin dezbatere ne revin 3/8 din casa si 3/8 din teren.ce rebuie sa facem cu restul de procente[ 5/8 din casa si 1/8 din teren ptr a ajunge la imparteala faptica]ca dupa dezbaterea mostenirii sa nu ne trezim ca tata a murit si ia facut ei un act pe toata partea lui de dupa dezbatere adica 5/8 din casa si 5/8 din terenva multumim anticipat si ne punem toata speranta in d-voastra ptr ca noi am investit o groaza de bani incasa.
Solicitaţi dezbaterea succesiunii şi eliberarea certificatului de moştenitor.
Procedaţi apoi la ieşirea din indiviziune prin împărţirea terenului în natură şi cereţi atribuirea casei vechi în lotul dumneavoastră, al copiilor, iar lotul de teren pe care a construit tatăl împreună cu actuala soţie să-i fie atribuit lui. Eventual, cu plata unei sulte pentru asigurarea echilibrului valoric.
În ceea ce priveşte averea tatălui dumneavoastră, veţi putea invoca, la decesul lui, dreptul la rezerva succesorală în situaţia în care, prin donaţie în timpul vieţii sau prin testament, va transmite actualei soţii dreptul de proprietate asupra terenului său.
Noua construcţie fiind proprietatea comună a tatălui dumneavoastră şi a soţiei sale, după moartea sa cota de 1/2 (în principiu) va intra în masa succesorală, ceea ce înseamnă că şi din această cotă veţi putea invoca dreptul la rezervă.