Sunt in situatia de a solicita aceasta repunere in termen.
Cazul prezinta un aspect particular: Sunt 2 imobile A si B.
Imobilul A prezinta interes prin valoarea mare. Succesorii sotul si trei copii. In imobilul respectiv (A) nu a locuit niciunul dintre succesori (in mod real, dar pe hartie da!, adica acolo aveau domiciliul de baza)-timp de peste 6 luni (termenul de acceptare)
1. Eu, ca succesor nu am facut in termenul prevazut de lege acceptarea mostenirii.
Ma pot prevala de faptul ca nici ei nu au locuit acolo, asadar pentru acesta nu au facut acceptara succesiunii scrise sau tacite?
2. Care este gradul de dificultate de a obtine aceasta prelungire. In realitate, singura motivatie este n-am stiut si nici nu m-a interesat deoarece am primit asigurari din parte co-succesorilor ca totul se va imparti frateste.
Cu singuranta faptul ca ati avut domiciliul acolo nu reprezinta o acceptare tacita a mostenirii. Trebuia sa locuiti si sa administrati respectivul imobil ca un bun proprietar.
Nu se acorda prelungiri la termnul stabilit de lege. Repunerea in termenul de acceptare se face doar pentur cei care nu au stiut de decesul defunctului.
Poate n-am formulat eu clar: eu nu am avut domiciliul acolo!
Insa ceilalti co-succesori l-au avut, dar nu l-au folosit in "fereastra" aceea de 6 luni. Din acest punct de vedere intrebam daca se considera ca ei au acceptat tacit.
Mentionez ca acesta este doar un imobil din masa succesorala compusa din 2 imobile!
Raspunsul meu este la fel de valabil si in cazul in care se refera la alti succesibili.
Daca nici un succesibil nu a acceptat mostenirea in termenul legal si se constata vacanta succesorala statul roman devine proprietarul respectivelor bunuri.
Vorbiti cu ceilalti mostenitori si facetii sa inteleaga ca daca nici ei nu au acceptat mostenirea in termen de 6 luni risca sa piarda si ei dreptul daca solicitati unui notar sa constate ca nu au acceptat in termen mostenirea si statul primeste totul.
Dupa cum scriam mai sus, ei au folosit o parte din masa succesorala -imobilul B aflat in alta localitate. Aceasta nu inseamna o acceptare tacita a intregului?
Pentru mine este foarte important sa ma bazez pe lucruri exacte. Uite, de ex. acest "nimic" de termen -6 luni- devine capital. Citisem in lege ca nimeni nu este obligat sa accepte mostenirea ce i se cuvine....interpretasem ca oricum ce-i al meu e pus deoparte, cand colo aceasta acceptare e un act notarial crucial.
Asadar, intre timp am citit ca acceptarea tacita a unei parti inseamna acceptarea intregului.
Multumesc politicos pentru raspuns, dar un raspuns neclar mai mult ma baga in ceata.
Intreb din nou: faptul ca au locuit in imobilul B si numai in B, fara A, nu reprezinta acceptarea tacita a intregului?
Ba da domnule. Mostenirea este patrimoniul defunctului. Inidferent ca au locuit in imobilul A si nu in B au acceptat mostenirea! Adica o pot demonstra ca au acceptat mostenirea tacit...
Anulare act
valentin popescu
Buna ziua.este prima mea vizita pe acest forum si sper sa ma ajutati cun un raspuns la urmatoarea problema care o aduc la cunostinta.In anul 1992 decedeaza ... (vezi toată discuția)