avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prelungire sau repunere in termen de optiune ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prelungire sau repunere in termen de optiune succesorala

Sunt in situatia de a solicita aceasta repunere in termen.
Cazul prezinta un aspect particular: Sunt 2 imobile A si B.
Imobilul A prezinta interes prin valoarea mare. Succesorii sotul si trei copii. In imobilul respectiv (A) nu a locuit niciunul dintre succesori (in mod real, dar pe hartie da!, adica acolo aveau domiciliul de baza)-timp de peste 6 luni (termenul de acceptare)
1. Eu, ca succesor nu am facut in termenul prevazut de lege acceptarea mostenirii.
Ma pot prevala de faptul ca nici ei nu au locuit acolo, asadar pentru acesta nu au facut acceptara succesiunii scrise sau tacite?
2. Care este gradul de dificultate de a obtine aceasta prelungire. In realitate, singura motivatie este n-am stiut si nici nu m-a interesat deoarece am primit asigurari din parte co-succesorilor ca totul se va imparti frateste.
Cel mai recent răspuns: Sergiu92 , utilizator 12:23, 19 Octombrie 2011
Sergiu92 a scris:

Dupa cum scriam mai sus, ei au folosit o parte din masa succesorala - imobilul B...


Daca imi aratati sintagma din vreo postare situata "mai sus" (decat aceasta pe care v-am citat-o) din care sa rezulte in mod explicit ca ei au folosit o parte din masa succesorala - imobilul B, atunci eu va acord consultanta gratis.


Ok! cu ceva imaginatie s-ar fi putut ghici :) (in globul de cristal, in zatul de cafea etc) ca
daca

ei nu au locuit acolo


atunci or fi locuit ...dincolo. :) (unde "dincolo" ar fi putut sa fie imobilul A sau un oricare altul ...de la A la Z cu sau fara legatura cu mostenirea)

Am facut acesta "introducere" pentru a va spune ca:

O solutie in situatia dvs. s-ar putea gasi:
- exact in AMANUNTELE pe care nu le-ati rostit inca si nimeni nu v-ar putea ghici gandurile.
- in cele pe care nici nu le-ati rosti, pentru ca nu va imaginati ca ar putea sa aiba vreo importanta.
- etc.

Nu va grabiti sa cereti "prelungire" sau alta bazaconie (care "in traducere" inseamna SI ...recunosc ca nu am acceptat in termen).
"Rasfoiti" cu un avocat toate amanuntele si ...cine stie, poate chiar ati acceptat ... tacit. B-)
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
romascanu, moderator
Multumesc d-le av. Iascoschi: inteleg sa nu intreb care ar fi in acest caz strategia avocateasca, dar intreb: din datele ce le stiti pana acum, ce sanse apreciati ca mai sunt?


d-l Ciobanu, multumesc de sfat, dar din ce am aflat pana acum, neacceptand in termenul de 6 luni succesiunea, pe cale notariala nu mai pot obtine nimic.

Cazul prezinta un aspect particular: Sunt 2 imobile A si B.
Imobilul A prezinta interes prin valoarea mare. Succesorii sotul si trei copii. In imobilul respectiv (A) nu a locuit niciunul dintre succesori (in mod real, dar pe hartie da!, adica acolo aveau domiciliul de baza)-timp de peste 6 luni (termenul de acceptare)

D-na av. Romascanu: iata citatul solicitat!


Cazul prezinta un aspect particular: Sunt 2 imobile A si B.
Imobilul A prezinta interes prin valoarea mare. Succesorii sotul si trei copii. In imobilul respectiv (A) nu a locuit niciunul dintre succesori (in mod real, dar pe hartie da!, adica acolo aveau domiciliul de baza)-timp de peste 6 luni (termenul de acceptare

Este primul din pagina 1. Cred ca am raspuns intrebarii d-voastra!
Ramane valabila oferta d-voastra de consultanta gratuita?
Oricum ar fi, eu va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
Sergiu92, utilizator
A raspuns colega Romascanu cu cititul in globul de cristal...si zatul din cafea...
Nu ne putem da seama.
La o prima vedere nu pare buna situatia dvs.
La o a doua vedere...poate s-ar gasi totusi...ceva...

Trebuie discutat in detaliu si stiut exact.
Ceva, ceva trebuie sa existe...in mod normal...care sa fie si in favoarea dvs...trebuie insa cautat...in cadrul discutiilor verbale.

Puteti avea si noroc...chiar daca la o prima vedere nu ati parea sa aveti sanse...
Am citit cu atentie si recunosc: d-na Romascanu are dreptate!

Situatia evolueaza si o descriu concis: Au trecut 3 ani de la decesul mamei. Ceilalti co-succesori au acceptat tacit: locuiesc acolo, au achitat impozitele , au adus imbunatatiri ("tras" apa).
Eu nu am facut acceptare scrisa si nu am locuiesc acolo.Am locuit de mai multe ori 2-3 zile (mai corect am fost in vizita). In schimb, am urmatoarele elemente de acceptare tacita (desigur, dupa decesul mamei): plantat un numar de pomi in gradina "masei succesorale", facut instalatia de scurgere-canalizare interioara la unul din cele 2 imobile, reparat acoperis (reparatie minora), reparat poarta, pastrez telefonul mobil al mamei. Am suportat cheltuielile de inmormantare, cu intelegea ca banii ce ii vor primi ei ca ajutor de inmormantare sa fie folositi pentru reparatia casei (asa au si facut). Mi-am dus in casa parinteasca diverse lucruri, scule si materiale in vedera mutarii acolo, i-am dat surorii mele 1000 lei ca sa achite impozitele.

Eram o famile unita si afectuoasa. Surpriza enorma a fost momentul in care ei m-au informat ca dupa parerea lor, eu nu am drept de succesiune deoarece eu nu am locuit acolo, iar ei au de gand sa faca succesiunea la notar, succesiune din care eu -socotesc ei - sa fiu exclus.

Elementele mele de acceptare tacita sunt mai greu de dovedit: in afara de reparat acoperisul (martori), achitat cheltuielile de inmormantare (am inteles ca nu conteaza), am si acum telefonul mamei (dar nu scrie pe el ca a fost a-l ei!), plantat pomi (poate a vazut cineva..,) dar la urma urmei dumnealor pot sa nu recunoasca nimic, nici ca ne-am inteles sa foloseasca banii de inmormantare pentru reparat casa, nici ca i-am dat bani sa plateasca impozitele etc

Am aflat ca si-au scos fisa fiscala si aprope sigur, vor sa apeleze la un notar pentru efectuarea succesiunii. Despre cum se desfasoara astfel de lucruri, nu stiu nimic:
-pot face succesiunea in lipsa mea? Sunt obligati sa ma anunte si pe mine? Desi ei stiu exact adresa mea si telefonul, pot evita sa ma anunte -dau anuntul in ziarul local si eu nu aflu- iar acest lucru poate sa-mi dea alte batai de cap?
- am sanse sa-mi dovedesc dreptul la succersiune cu elementele descrise mai sus? Presupunand ca ceilalti co-succesori se opun?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Riscurile depasirii cu 6 luni a acceptarii sucesiunii Sergiu92 Sergiu92 Am tot citit, nu sunt sigur ca am inteles! 2 imobile bun comun al parintilor. 3 descendenti (frati). Dupa decesul mamei in cele 2imobile locuiesc cate unul ... (vezi toată discuția)
Dupa 6 luni de la decesul mamei, mai am dreptul la succesiune? traista traista buna ziua, anul trecut in luna august 2010, mama mea a decedat, tatal fiind decedat de 14 ani. mai am un frate care a locuit in ultimii 8 ani cu mama , in ... (vezi toată discuția)
Anulare act valentin popescu valentin popescu Buna ziua.este prima mea vizita pe acest forum si sper sa ma ajutati cun un raspuns la urmatoarea problema care o aduc la cunostinta.In anul 1992 decedeaza ... (vezi toată discuția)