avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Riscurile depasirii cu 6 luni a acceptarii sucesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Riscurile depasirii cu 6 luni a acceptarii sucesiunii

Am tot citit, nu sunt sigur ca am inteles!

2 imobile bun comun al parintilor. 3 descendenti (frati). Dupa decesul mamei in cele 2imobile locuiesc cate unul din cei doi copii si tatal. Al 3-lea X locuieste in alta parte.
Au trecut mai mult de 6 luni de la decesul mamei. Prin faptul ca cei trei (tatal si copii) locuiesc acolo se intelege acceptarea tacita a succesiunii. Daca X nu a facut act de acceptarea succesiunii si nici nu locuieste acolo, ceilalti se pot folosi de asta pentru al inlatura pe al treilea? Acesta isi pierde dreptul de succesiune?
Eventual, daca nimeni nu a facut inca nimic, dupa expirarea celor 6 luni nu mai poate face aceasta acceptare?

Cel mai recent răspuns: Sergiu92 , utilizator 08:03, 13 Octombrie 2011
Consultati materialul atasat care contine precizari .[ link extern ] /
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
ContSters145448, utilizator
daca succesiunea nu a fost deschisa de frati/tata...puteti sa o deschideti dvs.Inca sunteti mostenitor de drept
Multumesc!
Si daca eu aman lucrurile si mai intarzii "acceptarea", intre timp ceilalti succesori care au acceptat tacit (locuind acolo).... risc sa-mi pierd drepturile? Pot face vre-un fel de act fara sa tina seama si de dreptul meu la succesiune (egal cu al lor, dar neexprimat)?
As dori sa repet intrebarea mai clar:
Dupa expirarea celor 6 luni, imi mai pot exprima "acceptarea" succesiunii -daca nu a intervenit nici o alta schimbare?
Sergiu92 a scris:

Multumesc!
Si daca eu aman lucrurile si mai intarzii "acceptarea", intre timp ceilalti succesori care au acceptat tacit (locuind acolo).... risc sa-mi pierd drepturile? Pot face vre-un fel de act fara sa tina seama si de dreptul meu la succesiune (egal cu al lor, dar neexprimat)?

Daca sunteti strain de succesiune va pierdeti drepturile cu efect retroactiv.
Mergeti sa consultati un avocat ca sa intelegeti exact cum stau lucrurile.
Daca au trecut deja cele 6 luni deja ar trebui sa va grabiti.

Insa, fara proces nu va pot inlatura de la mostenire.
Daca nu au bani pentru proces ati putea avea noroc pentru sunt procese scumpe.

Alte discuții în legătură

Prelungire sau repunere in termen de optiune succesorala Sergiu92 Sergiu92 Sunt in situatia de a solicita aceasta repunere in termen. Cazul prezinta un aspect particular: Sunt 2 imobile A si B. Imobilul A prezinta interes prin ... (vezi toată discuția)
Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii teo1980 teo1980 Buna ziua, Va rog mult sa ma sfatuiti in solutionarea unei probleme privind dezbaterea mostenirii. In august 2007 a decedat tatal meu. Mama este in ... (vezi toată discuția)