avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum il prind "cu mata-n traista"?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum il prind "cu mata-n traista"?

Nu stiu daca e cel mai potrivit loc pentru a posta, insa remarc prezenta cunoscatorilor in domeniu si solicit sprijinul lor.
Pe scurt, sunt furat sistematic de vecinul meu si al lui "argat", argat pe care am avut proasta inspiratie sa-l angajez candva ca paznic.
Trecutul e istorie, problema fiind in prezent ca eu am depozitat diverse materiale in curtea individului, materiale din care el si-a insusit o buna parte. In momentul in care voi ridica materialele ramase, respectiv constata exact ce si cat a fost furat, cum pot dovedi ca el le-a furat si ca nu i le-am dat eu, asa cum sustine in fata unor prieteni? Parte din materiale le-a folosit in locuinta (lampi de neon, placi OSB ca si podea), parte le-a instrainat. Alt aspect, ar fi acela ca de cate ori plec de acasa, in mod sistematic intra in curtea mea si fura cate ceva.
Instalarea unei camere de supraveghere ascunse, mai precis inregistrarea cu fapta in sine, ar folosi ca proba indubitabila in cazul reclamatiei la politie (proces)? Astept sfaturile dvs.
Cel mai recent răspuns: Capitan Capitan , Consilier juridic 18:14, 18 Septembrie 2008
Sunt ferm convins ca nu ati incheiat nici un act (proces-verbal) aatunci cand ati depozitat materialele la el in curte. Daca ati fi facut asa era foarte simplu de demonstrat furtul materialelor (abuz de incredere).

Ideea cu camerele ascunse nu este rea dar poate ca daca nu ar fi ascunse chiar si aparente dar "false" - am vazut ca se gasesc in comert - ati ati rezolva mai usor problema, deoarece le-ar vedea si cred ca s-ar intimida. Daca dvs il acuzati de furt iar vecinul spune ca dvs "i le-ati dat" va trebui sa dovedeasca acest lucru, la fel cum si dvs va trebui sa demonstrati ca nu i le-ati dat, dar totusi, de ce le-ati depozitat la el in curte?=D>

Pana aici consider ca se intrunesc elementele infractiunii de abuz de incredere (art.213 Cod penal)

Legat de partea in care furtul are loc atunci cand plecati de acasa - suntem in prezenta infractiunii de furt calificat (art.208, 209 Cod penal).
Ca sa va raspund intrebarii dvs, instalarea camerei v-ar fi de folos, dar atentie, nu va recomand sa o instalati cu vedere la el in curte.
Succes.

Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2008
ContSters54906, utilizator
Multumesc pentru raspuns....aveti dreptate, nu am incheiat nici un proces verbal de predare-primire a respectivelor materiale (oricum nu reusesc sa vad legalitatea lui).
Am plecat din tara acum cateva luni si pe el l-am lasat paznic la oi, insa stiind ca nu se omoara sa pazeasca cu adevarat le-am lasat la el in curte, in ideea ca nu poate sustine ca a intrat cineva peste el si le-a furat. Asa le-a furat el...insa nu pe toate. #-o
Nu ma ajuta cu nimic faptul ca el are parte din materialele mele puse in casa lui?
Chiar daca asta e o batalie pierduta, voi insista pe partea cu camera ascunsa, intrucat eu imi doresc sa stopez furturile, insa inainte de orice, sa-l prind asupra faptului.Camera ascunsa intentionez s-o montez la mine pe propietate, cu vedere asupra propietatii mele. Camerele de luat vederi false sunt din ce in ce mai ineficiente, cu cat sunt mai popularizate (reviste Praktiker, Bricostore s.a), oricum intentionez sa montez un sistem de supraveghere video, cat se poate de vizibil, insa dupa ce pun deoparte banii necesari, si-l prind pe el!
greu de dovedit infractiunea prevazuta si pedepsita de codul penal la art 213"abuzul de incredere"-daca nu ati incheiat niciun act cu persoana in curtea caruia ati depozitat ...oricum ideea cu camerele este buna insa pt viitor, in ceea ce priveste lucrurile depozitate in curtea "suspectului"el trebuie sa dovedeasca ca le-a primit sau provenienta celor pe care le-a folosit pt sine....oricum ,complicat daca nu ati incheiat macar un proces verbal de predare- primire ......
Gestiunea frauduloasa

Art. 214
Pricinuirea de pagube unei persoane, cu rea-credinta, cu ocazia administrarii sau conservarii bunurilor acesteia, de catre cel care are ori trebuie sa aiba grija administrarii sau conservarii acelor bunuri, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Gestiunea frauduloasa savarsita in scopul de a dobandi un folos material se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
Daca bunul este proprietate privata, cu exceptia cazului cand acesta este in intregime sau in parte proprietatea statului, actiunea penala pentru fapta prevazuta in alin. 1 se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
___________
Nu cumva acest paragraf i se potriveste ca o manusa vecinului meu?
Nu pot utiliza ca proba faptul ca o parte placile de OSB din stiva mea sunt la el in casa in loc de podea? Iar eu ma aflam la 2400 KM departare? Cat despre faptul ca nu i le-am lasat cu acte, banuiesc ca si cativa martori sunt buni. Chiar daca nu pot demonstra ce a comercializat din materialele mele, pot dovedi indubitabil ca acelea sunt parte din placile lasate in conservare.Nu pot dovedi cate placi am lasat, insa pot dovedi cate placi a luat, restul (ce a vandut) fiind pe apa Sambetei!
s-ar potrivi...la prima vedere...insa formularea legiuitorului din art 214 :...de catre cel care are ori trebuie sa aiba grija administrarii sau conservarii acelor bunuri....este clara:trebuie sa existe un act prin care se da bunurile in grija unei persoane pt ca aceasta din urma sa -intre sub incidenta art.214 c.pen-astfel , numai in urma incheierii unui act care produce efecte juridice persoana poate fii obligata "sa aibe grija "-de un anume lucru sau lucruri;In lipsa acestu mult discutat act, proba cu martori ar fi acceptata de instanta insa procedura este anevoioasa si ...am rezerve in ceea ce priveste o solutie favorabila sau echitabila doar pe proba cu martori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Complicitate furt mirela4iubi mirela4iubi Buna ziua.iubitul meu a lucrat ca manager de raion in cadrul unui supermarket.in urma inventarului s-a descoperit ca lipseau anumite produse.el stia de lipsa ... (vezi toată discuția)
Camere supraveghere dumutaadrianred dumutaadrianred Buna ziua, in faza de urmarire penala, daca se aduc ca probe de catre anchetator, este o proba clara si admisa de catre parchet? este vorba de o infractiune de ... (vezi toată discuția)