avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi in urma partajului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi in urma partajului

Buna seara.inainte adresez o intrebare as dori sa dau cateva date despre cazul meu.sunt impreuna cu tatal copiilor mei de 23 de ani garsoniera este cumparat de amandoi in
'92.din pacate de-a lungul timPului el nu a contribuit cu nimic la intretinerea casei,plate vreuneo facturi cum de altfel nici la cresterea copiilor,pasiunea lui fiind bautura...am divortat in 2003 iar copiii mi- au fost dat in custodie .el continua si astazi sa stea in aceasta casa amenintand si spunand ca el are drepturi asupra mea,a copiilor ,asupra garsonirei...violenta il caracterizeaa tocmai din acest motiv a trecut atata timp si nu am rezolvat nimic. ce ma sfatuiti sa fac?ce drepturi ii revin in cazul unui partaj si cum ar trebui sa sa procedez pt a pune stop acestei situatii? Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2011
elyelena, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 22:51, 13 Octombrie 2011
Daca dvs ati divortat ,singura solutie este sa impartiti bunul imobil care l-ati dobandit amandoi in timpul casatoriei dvs.Daca ne referim la drepturile fiecaruia dintre soti,eu cred ca va trebui sa-l despagubiti pentru cota de 1/2 din constructie.Ca sa lichidati aceasta stare de incertitudine si disconfort moral cred ca partajul este singura solutie viabila in situatia dvs..
Depuneti o cerere de chemare in judecata pentru realizarea partajului judiciar. Cererea o depuneti la judecatoria din raza ultimului domiciliu conjugal.

Acte necesare pentru introducerea actiunii de partaj:
cerere de chemare in judecata
acte doveditoare privind proprietatea bunurilor
dovada achitare taxa de timbru judiciar + timbru judiciar

Cererea de chemare in judecata trebuie sa contina:
nume, domiciliu sau resedinta partilor
numele, calitatea, sediul profesional in cazul reprezentarii prin avocat
obiectul cererii
motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea
aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere

Taxa de timbru judiciar:
Taxa de timbru pentru cererile de partaj se stabileste procentual la valoarea masei partajabile. In anumite conditii, se poate recupera insa, daca partajul s-a efectuat prin intelegerea partilor

Asistenta unui avocat nu este obligatorie in procesul de partaj, dar este mai mult decat recomandabila. Lipsa informarii asupra elementelor importante ale judecarii unui partaj, gresita formulare a actiunii de partaj precum si incorecta prezentare a probelor poate aduce deservicii si prejudicii grave partii neasistate de un Avocat specializat.

Partajul

Art. 669. - Încetarea coproprietății prin partaj poate fi cerută oricând, afară de cazul în care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotărâre judecătorească. Felurile partajului

Art. 670. - Partajul poate fi făcut prin bună învoială sau prin hotărâre judecătorească, în condițiile legii. Împărțeala părților comune ale clădirilor

Art. 671. -
(1) Partajul este inadmisibil în cazurile prevăzute de secțiunile a 3-a și a 4-a din prezentul capitol, precum și în alte cazuri prevăzute de lege
(2) Cu toate acestea, partajul poate fi cerut în cazul părților comune din clădirile cu mai multe etaje sau apartamente atunci când aceste părți încetează de a mai fi destinate folosinței comune
(3) În cazul proprietății periodice și în celelalte cazuri de coproprietate forțată, partajul este posibil numai prin bună învoială.

Art. 675. - Partajul poate fi cerut chiar atunci când unul dintre coproprietari a folosit exclusiv bunul, afară de cazul când acesta l-a uzucapat, în condițiile legii. Regulile privitoare la modul de împărțire

Art. 676. -
(1) Partajul bunurilor comune se va face în natură, proporțional cu cota-parte a fiecărui coproprietar
(2) Dacă bunul este indivizibil ori nu este comod partajabil în natură, partajul se va face în unul dintre următoarele moduri:
a) atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte, în favoarea unuia ori a mai multor coproprietari, la cererea acestora;
b) vânzarea bunului în modul stabilit de coproprietari ori, în caz de neînțelegere, la licitație publică, în condițiile legii, și distribuirea prețului către coproprietari proporțional cu cota-parte a fiecăruia dintre ei. Datoriile născute în legătură cu bunul comun
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Daca imobilul este cumparat in timpul casatoriei, este bun comun si va intra in masa partajabila. Daca aveti probe ca ati contribuit mai mult, e posibil sa obtineti o cota mai mare. Luati legatura cu un avocat, va trebui sa faceti partajul in instanta, daca nu va intelegeti amiabil cu fostul sot. De mentionat ca trebuie sa va pregatiti material, taxa de timbru se calculeaza la valoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa divortez gadafim gadafim Sunt un pensionar pe caz de boala (Grad 1).Sotia e plecata din tara de 2 ani si ceva eu stau cu parinti ei , am finantat ceva bani in renovarea casei plus am ... (vezi toată discuția)
Pot sa dau partea mea din proprietate unui copil danut.cheptanaru danut.cheptanaru pot sa dau partea mea din proprietatea comuna(o casa) cu sotia ,unui copil de al nostru fara sa fim divortati (vezi toată discuția)
Ce cheltuieli presupune un partaj? Daniela_17 Daniela_17 Sunt divortata din 2007, am un copil minor in inretinere pentru care tatal nu a platit pana acum nici o pensie ci doar i-a mai dat bani uneori si ... (vezi toată discuția)