Sunt divortata din 2007, am un copil minor in inretinere pentru care tatal nu a platit pana acum nici o pensie ci doar i-a mai dat bani uneori si bunuri(alimente).Pentru aceasta inteleg ca pot intenta proces de obtinere a pensiei alimentare.Precizez ca nici cheltuielile de judecata nu le-a platit, desi in sentinta de divort se stipuleaza acest lucru.Problema cea mai grava este ca nu se mai poate trai in casa cu el.Are manifestari violente si vorbeste intr-un mod MIZERABIL la adresa mea si a copilului, care mentionez ca este o fata minora.Cum nu se poate ajunge la un acord comun sa vindem apartamentul care este pe numele ambilor, va intreb cum pot face partaj, si daca in urma partajului, statul reuseste sa vanda apartamentul. Deasemeni, as dori sa aflu si costurile acestui proces.
In cazul impartirii bunurilor comune ale sotilor cerute pe cale principala, in timpul casatoriei sau dupa desfacerea casatoriei, competenta se stabileste potrivit regulilor comune:
cand bunurile a caror impartire se cere sunt toate mobile, este competenta instanta de la domiciliul paratului (art. 5 C. proc. civ.)
atunci cand exista si bunuri imobile in masa partajabila, este competenta instanta in a carei raza se afla imobilul (art. 13 C. proc. civ.)
cand fiecare din parti sesizeaza o alta instanta, ambele fiind competente si daca exista identitate de parti, de obiect si de cauza, instanta cea din urma investita trimite cauza instantei mai intai sesizate (daca sunt de acelasi grad) sau instantei de grad mai inalt (daca sunt de grade diferite) (art. 163 C. proc. civ.)
Acte necesare pentru introducerea actiunii de partaj:
cerere de chemare in judecata
acte doveditoare privind proprietatea bunurilor
dovada achitare taxa de timbru judiciar + timbru judiciar
Cererea de chemare in judecata trebuie sa contina:
nume, domiciliu sau resedinta partilor
numele, calitatea, sediul profesional in cazul reprezentarii prin avocat
obiectul cererii
motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea
aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere
Taxa de timbru judiciar:
Taxa de timbru pentru cererile de partaj se stabileste procentual la valoarea masei partajabile. (3% din valoarea masei partajabile)
Asistenta unui avocat nu este obligatorie in procesul de partaj, dar este mai mult decat recomandabila. Lipsa informarii asupra elementelor importante ale judecarii unui partaj, gresita formulare a actiunii de partaj precum si incorecta prezentare a probelor poate aduce prejudicii partii neasistate de un avocat
Avand in vedere cele aratate de dvs.,cred ca puteti formula plangere penala ,impotriva fostului sot,pentru abandon familial,conf.art.305 c.pen .
Puteti solicita obligarea fostului sot la plata pensie restante pe ultimii trei ani.
La plata integrala a pensiei datorate,puteti sa va retrageti plangerea,astfel fiind inlaturata raspunderea penala a fostului sot.
In privinta bunurilor trebuie sa formulati actiune de partaj si sa rezolvati situatia,Cel mai simplu ar fi sa se gaseasca o modalitate de atribuire a bunului imobil unui dintre dvs.
Tranzactie divort
lada
Buna seara, la o tranzactie de partaj trebuie sa dechizi o actiune de divort sau sau o tranzactie de imobil se poate face pur si simplu? si apoi sa deschizi ... (vezi toată discuția)