avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda CNADNR
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda CNADNR

Buna ziua,
As avea rugamintea sa ma sfatuiasca cineva in urmatoarea problema:
Uitand ca mi-a expirat rovinieta, pe care dealtfel am avut-o platita intotdeauna in restul timpului, am facut doua drumuri in afara orasului in decurs de 10 zile. Dupa aceea, dandu-mi seama de omisiune, am cumparat rovinieta. La 6 luni si 10 zile de la data primului drum efectuat am primit acasa procesul verbal de amenda, datat cu cateva zile inainte de expirarea termenului de 6 luni, dar cu data depunerii la posta de catre CNADNR, cu o saptamana in afara ceor 6 luni.
Cu ce sanse se poate contesta in baxa art. 13, al.1 din ordonanta 2/2001, pe care il redau:
"ART. 13
(1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei"
Dar daca mai vine amenda si pentru al doilea drum, sau doamne fereste inca 3 avand in vedere ca fiecare iesire din oras a fost dus-intors si se poate considera contraventie continua.
Cu multumiri anticipate, astept un sfat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:14, 19 Octombrie 2011
Procesul verbal este valabil.
multumesc
Totusi, aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale nu se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei, conform art. 13, al.1 din ordonanta 2/2001?

Daca intre data savarsirii contraventiei si cea a intocmirii procesului verbal au trecut 6 luni atunci este prescrisa.
Dar ma indoiesc ca ar fi emis un proces verbal care poate fi anulat pe acest motiv.
Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in 6 luni, insa in OG nr. 2/2001 sunt reglementate doua prescriptii, prescriptia aplicarii sanctiunii (art. 13) si prescriptia executarii sanctiunii contraventionale (art. 14, pe care nu l-ati avut in vedere).

Pe scurt, organul constatator are obligatia:
-sa aplice sanctiunea in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. A aplica sanctiunea inseamna a incheia procesul verbal de contraventie.
-sa comunice procesul verbal de contraventie in termen de o luna de la data incheierii lui.

In cazul prezentat de dvs. organul constatator a respectat ambele termene prevazute la art. 13 si la art. 14 din OG nr. 2/2001.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rovigneta camera antidote antidote Buna ziua In data de 10.12.2010 am circulat fara rovigneta pe DN1. Pe 07.06.2011 mi s-a intocmit procesul iar astazi 23.06.2011 mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta electronica branzaruadrian branzaruadrian in cazul clasic uit sa platesc rovinieta,sunt oprit ,platesc si intru in legalitate....asa aflu ca acum 5 luni n-aveam rovinieta...si procesele verbale curg ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta, termene de prescriptie cgolgot cgolgot Buna ziua, am o nelamurire in legatura cu termenul de 6 luni dupa care amenda pentru rovinieta se prescrie.In unele parti am intalnit varianta celor 6 luni de ... (vezi toată discuția)