Buna ziua,
As avea rugamintea sa ma sfatuiasca cineva in urmatoarea problema:
Uitand ca mi-a expirat rovinieta, pe care dealtfel am avut-o platita intotdeauna in restul timpului, am facut doua drumuri in afara orasului in decurs de 10 zile. Dupa aceea, dandu-mi seama de omisiune, am cumparat rovinieta. La 6 luni si 10 zile de la data primului drum efectuat am primit acasa procesul verbal de amenda, datat cu cateva zile inainte de expirarea termenului de 6 luni, dar cu data depunerii la posta de catre CNADNR, cu o saptamana in afara ceor 6 luni.
Cu ce sanse se poate contesta in baxa art. 13, al.1 din ordonanta 2/2001, pe care il redau:
"ART. 13
(1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei"
Dar daca mai vine amenda si pentru al doilea drum, sau doamne fereste inca 3 avand in vedere ca fiecare iesire din oras a fost dus-intors si se poate considera contraventie continua.
Cu multumiri anticipate, astept un sfat.
Totusi, aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale nu se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei, conform art. 13, al.1 din ordonanta 2/2001?
Daca intre data savarsirii contraventiei si cea a intocmirii procesului verbal au trecut 6 luni atunci este prescrisa.
Dar ma indoiesc ca ar fi emis un proces verbal care poate fi anulat pe acest motiv.
Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in 6 luni, insa in OG nr. 2/2001 sunt reglementate doua prescriptii, prescriptia aplicarii sanctiunii (art. 13) si prescriptia executarii sanctiunii contraventionale (art. 14, pe care nu l-ati avut in vedere).
Pe scurt, organul constatator are obligatia:
-sa aplice sanctiunea in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. A aplica sanctiunea inseamna a incheia procesul verbal de contraventie.
-sa comunice procesul verbal de contraventie in termen de o luna de la data incheierii lui.
In cazul prezentat de dvs. organul constatator a respectat ambele termene prevazute la art. 13 si la art. 14 din OG nr. 2/2001.