avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calcul indemnizatie concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calcul indemnizatie concediu medical

Buna ziua,

Am si eu o nelamurire si sper sa ma puteti ajuta:
In cazul unui concediu medical in continuare (prenatal/postnatal) cand se calculeaza media pe zi la al doilea certificat (..al treilea certificat etc) se ia in calcul doar media pe zilele lucrate efectiv sau si media zilelor din CM anterior?

Multumesc
La concediul medical in continuare se ia in calcul aceeasi medie zilnica din certificatul initial. Cand s-a calculat media zilnica pentru certificatul initial s-au luat in calcul veniturile brute realizate in ultimele 6 luni.
Baza de calcul se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

In cazul in care persoana asigurata a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni, baza de calcul al indemnizatiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza carora s-a achitat contributia.

In acest caz, media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate pe cele doua luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada.
anastancu a scris:

Buna ziua,

Am si eu o nelamurire si sper sa ma puteti ajuta:
In cazul unui concediu medical in continuare (prenatal/postnatal) cand se calculeaza media pe zi la al doilea certificat (..al treilea certificat etc) se ia in calcul doar media pe zilele lucrate efectiv sau si media zilelor din CM anterior?

Multumesc

Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei se pastreaza aceeasi pe toata durata concediului de maternitate,adica este cea stabilita la concediul initial ,prin raportarea sumei veniturilor realizate in ultimele 6 luni pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii la numarul total de zile lucratare pentru care s-a achitat contributia in ultimele 6 luni.
Cuantumul Indemnizatiei poate sa difere de la luna la luna in functie doar de numarul de zile lucratoare din concediul medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical pt. hepatita a pauladrumcea pauladrumcea va rog sa-mi spuneti care este procentul din salariu de care beneficiez avand concediu medical pt. hepatita A , boala infectocontagioasa grupa A cod 12 si cod ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical allyynnutza allyynnutza Va rog sa-mi explicati cum se inregistreaza si calculeaza concediul medical in urmatoarea situatie: un angajat a lucrat cu contract pe 8 ore din anul 2012 si ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie de maternitate ramiha ramiha Buna ziua, Sunt insarcinata si lucrez din octombrie. In august am terminat masterul. In februarie intru in concediu prenatal. Stiu ca indemnizatia de ... (vezi toată discuția)