BUNA ZIUA, DACA SORA MEA A FOST MULTI ANI PLECATA DIN CASA PARINTEASCA SI ACUM DUPA MOARTEA MAMEI VREA SA FACEM SUCCESIUNEA(TATA TRAIESTE) SI NU A CONTRIBUIT CU NIMIK LA IMBUNATATIREA SI INTRETINEREA CASEI SI A TERENULUI PE CARE ESTE PROPIETATEA IN CONTEXTUL IN CARE EU AM INVESTIT FOARTE MULT LA MODERNIZAREA CASEI ARE TOT ATATA DREPT CAT SI MINE???
In ceea ce priveste vocatia la succesiune (dreptul ideal stabilit de lege pentru succesori in cadrul prevederilor privind acest drept), da. In ceea ce priveste dreptul dvs, de a solicita restituirea sumelor (echivalentei in bunuri) investite, aveti in schimb un drept de creanta, pe care il puteti solicita si in cadrul actiunii in dezbaterea succesiunii (in instanta, fiindca la notar dezbaterea presupune acordul total al succesorilor, care din cate se pare, nu va exista). Acest drept de creanta se intemeiaza, din punctul meu de vedere, pe imbogatirea fara just temei (art.992 C.civ. vechi/daca faptul juridic s-a produs anterior datei de 01.10.2011 sau art. 1345 C.pr.civ. nou).
buna ziua.
chiar ar fii indicat sa dezbateti succesiunea dupa mama dvs., avand in vedere mai ales faptul ca unul dintre succdesori se ingrijeste de bunurile ce compun masa succesorala , iar altul doar invoca pretentii .
din punct de vedere legal, si sora dvs. si dvs. aveti drepturi succesorale egale, la succesiunea mamei dvs.
daca nu va intelegeti amiabil referitor la succesiune, singura posibilitate ramane instanta judecatoresaca unde va trebui sa depuneti o actiune avand doua capete de cerere:
1. partajul succesoral
2. imobogatirea fara justa cauza.
:offtopic: Nu deschideti mai multe subiecte pe aceeasi tema, e impotriva regulamentului de postare.
Ontopic:
Depinde de voicatia concreta la mostenire, de valoarea bunurilor, donatii anterioare, valoarea imbunatatirilor, posibilitati de sulte, situatii locative ale partilor.
Sunt multe detalii necesare, mai bine contactati un avocat din zona dv.
buna ziua, daca facem succesiunea dupa ,mama acum , tata poate cat este in viata sa-si imparta dreptul lui copiilor in mod egal?/ si cat timp dureaza partajul succesiuni in acest caz si cam la ce suma se ridica . multumesc
va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns
daca eu vreau sa o dau in judecata pe sora mea pentru ca ea nu a participat cu nimik la modernizarea proprietatii care face parte la succesiune ,si nu mai am toate actele si facturile dar pot dovedi cu martori si inclusiv ea si tatal meu ca nu pot minti in fata legii , crede-ti ca am vreo sansa sa castig??
Succesiune
ostroveanu
Eu si sora mea suntem mostenitorii unei case la tara plus terenul aferent acesteia , nu am facut succesiunea dupa decesul ambilor parinti , ultimul decedind ... (vezi toată discuția)