Un domn in varsta a incheiat un testament, in fata notarului, prin care ii lasa mamei mele toata averea sa, nu are alti mostenitori in viata.
As dori sa stiu cum pot sa ma asigur daca acest domn este intr-adevar proprietarul casei in care locuieste si pe care ar mosteni-o mama mea, acte de proprietate sau contract de vanzare-cumparare nu are, s-au pierdut in timp.
Multumesc.
Din pacate pentru dvs, oricum nu vă folosește să cunoașteți aceste lucruri.
Testamentul, atât în vechiul Cod Civil, cât și în Noul Cod este un act civil absolut revocabil,
prin aceasta întelegând că cel care scrie un testament îl poate revoca până în ultima zi a vieții, la simpla sa dorință. Mai mult, ca excepție de la principiul simetriei actelor juridice, testamentul notarial se poate revoca și printr-unul olograf.
Astfel, cu sau fără acte de proprietate, nu veți avea nici o garanție până la moartea sa, și, implicit, până la deschiderea succesiunii.
In privința actelor de proprietate, de la Cartea Funciară în care există imobilul (ANCPI), puteți obține un certificat de informare în care este arătat proprietarul imobilului, ca și sarcinile acestui imobil.
In cazul in care domnul in varsta doreste sa incheie cu mama mea, un contract de vanzare-cumparare al locuintei, cu clauza de intretinere, acest certificat de informare de la Cartea Funciară este suficient?
Multumesc.
Cristian Fara
Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI
extrasul de carte funciara (de informare) este suficient doar pentru a-l arata notarului cu o zi inaintea tranzactiei - acesta Notarul este singurul in masura sa constate ce acte sunt necesare!
Extrasul de informare nu este suficient. Notarul are nevoie de un extras pentru autentificare, diferit de cel de informare. Evident, notarul vă va face o listă cu actele necesare vanzării.
Nimic nu suplinește, însă, titlul de proprietate al vânzătorului!