avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Gestionarea unei asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Gestionarea unei asociatii de proprietari

Buna ziua! Ma intereseaza conditiile in care o asociatie de proprietari isi poate desfasura activitatea. Mentionez ca blocul in care locuim este unul cu doua etaje plus mansarda, iar in total sunt 8 apartamente. Fiecare cu centrala proprie si apometre. Gunoiul nu il platim pentru ca imobilul este in sectorul 1 al capitalei, iar de curatenie ne ocupam noi, prin rotatie. Lift nu avem. Cu toate acestea, fara asociatie de proprietari nu putem primi factura la apa si la curentul aferent scarii blocului. Contractele sunt pe numele fostului proprietar, care a detinut terenul pe care s-a construit blocul acum. Iar facturile nu ajung la noi. Problema este ca noi nu suntem de acord sa platim un administrator cu atestat, care sa faca doar cateva calcule pe care le putem face si noi. Adica apa, pe care o calculam simplu, pe baza indicatorilor de la apometru (plus eventualele pierderi) si curentul pe scara. Putem avea o asociatie de proprietari fara a avea un administrator?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:56, 21 Octombrie 2011
Eu am explicat pe scurt cativa pasi pentru infiintarea unei asociatii de proprietari. Se gasesc aici, pe forum, ca si in legea 230/2007 si HG 1588/2007.
Cred ca este evident ca de-abia dupa infiintarea asociatiei se poate discuta de angajarea unui administrator.
Apoi, dupa infiintarea asociatiei (avand comitet si presedinte), asociatia poate fi administrata de membrii comitetului conform art.17 din HG 1588:
(8) Comitetul executiv preia toate obligaţiile şi răspunderile privind activitatea de management stabilite la art. 22 din prezentele norme metodologice pe perioada cât asociaţia nu are angajat un administrator sau a fost reziliat contractul de administrare, indiferent de cauze.

Iar art 22 se refera la activitatea de administrare, administrator... din care redau doar:
Art. 22. (1) Activitatea de administrare a condominiului include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie.



Inca doua intrebari:
1. Presedintele si membrii comitetului trebuie cumva sa aiba contract?
2. Daca ei vor sa faca munca voluntara, trebuie declarat undeva acest lucru?
1. Presedintele si membrii comitetului sunt alesi de adunarea generala si acest lucru se consemneaza in procesul verbal intocmit cu aceasta ocazie.
Este bine ca presedintelui asociatiei sa-i intocmiti un contract de mandat in baza caruia sa va reprezinte si sa-i platiti ceva pentru activitatea ce o desfasoara.
2. Membrii comitetului, de obicei nu sunt platiti, dar presedintele (care probabil va face munca administratorului) ar trebui platit. Daca si presedintele accepta sa munceasca fara a fi platit, nu declarati nicaieri nimic. Va activa in baza hotararii adunarii generale si a vointei lui fara a fi platit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara - fișele posturilor Cristescu Laura Cristescu Laura Imi puteti spune va rog, ce atributii are femeia de serviciu la o scara de bloc? Dar administratorul, presedintele, gospodarul si comitetul executiv al ... (vezi toată discuția)
Schimbare administrator bloc irinastnciu irinastnciu Exista posibilitatea infiintarii unei asociatie de scara? Datorita unor mari nemultumiri referitoare la acuala administratora de bloc care zice dansa este si ... (vezi toată discuția)
Contract apa andrale andrale o persoana locuieste intr-un bloc unde nu exista asociatie de proprietari. Furnizorul de apa spune ca suntem obligati sa ne constituim in asociatie sau sa ... (vezi toată discuția)