avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plangere contraventionala - amenda radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plangere contraventionala - amenda radar

In data de 15.10.2011 ma deplasam pe drumul national ….... dinspre loc …....., jud...... spre loc …...., jud …. la volanul autoturismului …........., avand nr de inmatriculare......... … Inainte de a intra in localitatea ….... , circulam cu viteza legala, valabila pentru autoturismele din categoria B care circula in afara localitatii.

La intrarea in localitatea …., observand indicatoarele care semnalizau intrarea in localitate si limitarea de viteza si constient fiind de obligatiile care le aveam, am inceput manevre de reducere progresiva a vitezei de deplasare utilizand frana de motor pentru a conduce ecologic si preventiv. Din sens opus se deplasau in coloana un numar de cel putin 5 autovehicule. In coloana respectiva se deplasa si masina politiei cu radarul. Cand am trecut de coloana si de masina politiei nu s-a intamplat absolut nimic. Am mai parcurs circa 150 200 m si am oprit pentru toaleta pe o strada fara iesire. Am coborat din masina si imediat ce am coborat, masina politiei a oprit in spatele meu. Din masina agentul m-a somat prin amplificatorul de voce sa reintru in masina sa pun mainile pe volan si sa-i prezint actele pentru ca am depasit viteza legala. Afara fiind deja din masina l-am rugat politicos sa-mi arate proba video. Iritat, agentul mi-a raspuns ca nu are obligatia sa-mi arate inregistrarea. Mi-a spus ca circulam cu 68 km/h in localitate. M-am indreptat spre masina mea sa pregatesc actele pentru control. Am inmanat actele agentului nr 2 care il insotea pe agentul de la volan. Am reintrat in masina si am asteptat sa ma cheme la masina. Mi-a aratat filmarea si pe ecran se vedeau masinile care circulau pe sensul lui de mers in fata masinii de politie iar din sens opus se vedea masina mea. Mi -a aratat pe ecran valoarea de 68 km/h. L-am intrebat atunci pe agentul de la volan ca de vreme ce m-a observat din timp de ce nu a actionat imediat ce a observat neregula. I-am spus ca predau ore de legislatie rutiera si sunt instructor auto si stiu ca trebuia sa imi faca semnal regulamentar cu bratul sau bratul si bastonul sau cu semnalele luminoase si sonore cand constata contraventia. Cand i-am spus de semnal regulamentar s-a infuriat si mi-a spus ca o sa ma amendeze pentru viteza mai mare. A derulat imaginea pe ecaran 3-4 frame-uri inapoi si mi-a aratat pe ecran 72 km/h. I-am zis ca, comite un abuz si ca o sa-l dau in judecata. El a zis sa-l dau ca oricum poate sa ma opreasca oricum din orice pozitie. In momentul in care l-am amenintat cu judecata mi-a zis ca oricum a inregistrat toata convorbirea noastra inclusiv amenintarea cu judecata se vede/aude si pe camera. Nu am semnat procesul verbal pentru ca i-am zis ca a comis un abuz. El mi-a raspuns ca imi trimite cu dedicatie procesul si are grija sa il primesc cat mai repede acasa.

V-as ruga sa ma ajutati cu un sfat competent

Doresc sa depun contestatie impotriva procesului verbal si a amenzii si sa cer modificarea amenzii in avertisment deoarece tot incidentul s-a petrecut in cel mult 250 - 300 m de la intrarea in localitate .

Chiar si in conditiile unei franari bruste este necesar un spatiu pentru reducerea vitezei autovehiculului.

Este normal ca agentul de politie sa ignore aceste aspecte de natura tehnica si sa dea dovada de atata zel in a aplica amenzi?

Stiu ca in codul rutier se specifica faptul ca limitarea de viteza incepe din dreptul indicatorului.

Dupa ce am trecut pe langa masina de politie la aproximativ 200 m am oprit voluntar si am coborat din masina. Este corect faptul ca a venit si m-a somat sa intru in masina ca si cand as fi fost un infractor ?

Nu sunt convins de faptul ca aparatul radar masura viteza mea de deplasare. Desi mi-a spus ca masura viteza vehiculelor care circula din sens opus. In fata masinii de politie circulau cel putin 5 masini cu viteze diferite.

Este posibil ca aparatul radar sa fie influentat de vehiculele care circulau in fata masinii de politie?

Nu mi-a aratat nici un document al radarului aviz metrologic etc.

Sa zicem ca circulam peste limita legala. In acest caz de ce nu a actionat imediat ce a observat ca am depasit viteza. De ce a trebuit sa mai mearga inainte dupa aceea sa se intoarca si sa ma amendeze ?

M-a amenintat ca ma amendeaza si pentru centura. A zis ca se vede si pe camera. A facut zoom pe imagine si pe camera se vedea ca purtam centura. A renuntat la amenda pentru centura.

Ar putea sa conteze ptr judecator faptul ca in 12 ani de experienta am mai luat o singura amenda pentru viteza pe care am achitat-o fara discutii de vreme ce am gresit?

Unde as putea depune o plangere impotriva agentului pentru comportamentul abuziv ?

Ce sanse am sa, castig daca depun plangere impotriva procesului verbal?

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:49, 24 Octombrie 2011
Contestatia se depune la parchetul de pe raza de actiune a gentului de circulatie respectiv. E posibil ca in instanta politia sa prezinte toate documentele necesare ale aparatului radar dar se merita sa incercati.
Adrian.Tudor a scris:
Contestatia se depune la parchetul de pe raza de actiune a gentului de circulatie respectiv.

Ce legatura are parchetul cu discutia?

V-am mai spus si v-au mai spus si alti colegi de forum: plangerea formulata impotriva procesului verbal de contraventie este de competenta judecatoriei in raza careia a fost savarsita contraventia.

Va rog sa cititi art. 32 din OG nr. 2/2001:
www.avocatnet.ro/content/art...
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara.am fost prins cu radarul cu viteza 116 km/h imediat ... aditomescu aditomescu Buna seara.Am fost prins cu radarul cu viteza 115 km/h imediat cum am iesit din localitatea D.M-am intersectat cu masina de politie dupa ce am iesit din ... (vezi toată discuția)
Contestare proces verbal contraventional rardar mongwan mongwan Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca merita sa contest un proces verbal de contraventie prin care am fost sanctionat cu amenda si suspendarea permisului pe ... (vezi toată discuția)
"nu a oprit la semnalul regulamentar al politistului " ShoSho ShoSho Buna ziua tuturor..mi-am permis sa citez \"recit\" din PV incheiat de un agent de circulatie din cadrul politiei rutiere din municipiul Botosani pt faptul ca ... (vezi toată discuția)